15. 6. 2021, 15:24 | Vir: STA

Epidemiološka služba ponovno vzpostavila aktivno sledenje visoko tveganim stikom

Nebojša Tejić/STA

Epidemiologi bodo od danes aktivneje sledili vsem tistim, ki niso bili cepljeni proti covidu-19 in so bili v visoko tveganem stiku z osebo, okuženo z novim koronavirusom. Epidemiološka služba bo v tem primeru osebam poslala navodila po e-pošti oz. navadni pošti, izjavo o karanteni na domu pa bodo izpolnili sami preko portala e-Uprava.

Kot je v izjavi za javnost dejal v. d. predstojnika Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel, je sicer meja okužb, do koder epidemiologi še lahko spremljajo kontakte, nekoliko zabrisana, saj je trenutno težko opredeliti, koliko stikov bo imela posamezna oseba in koliko časa bodo obravnavali posamezen primer. Zatrdil je, da bodo imeli sicer dnevno na voljo od 70 do 100 oseb, ki bodo aktivno iskale in obravnavale primere.

Kot je še dejal, bodo na NIJZ pripravljali tudi tedenska poročila o svojem delu, s čimer bo iskanje stikov za javnost bolj transparentno. V njih bodo opredelili, koliko primerov so obdelali, koliko jih niso uspeli obravnavati in koliko oseb ni želelo sodelovati. Po njegovih napovedih bodo prvo poročilo objavili sredi prihodnjega tedna.

Fafangel je še zagotovil, da je trenutno kadra za sledenje stikom dovolj, a je kljub temu pričakovati, da vsi ljudje ne bodo obravnavani po istem protokolu. Kot je predstavil, bo lahko v primeru okužene osebe, ki je bila v stiku z izjemno veliko ljudmi, tudi na njej, da sama obvesti kontakte.

Na vprašanje o tem, ali gre zdaj za optimalen sistem ali morda za vmesno fazo, ki jo bodo še nadgrajevali, je odgovoril, da gre s trenutnimi resursi NIJZ za optimalen sistem. Je pa dodal, da lahko vnaprej razmišljamo še o profesionalnih klicnih centrih za morebitne druge pandemije.

Za Fafangla je sicer najučinkovitejše in najhitrejše orodje za sledenje visoko tveganim stikom aplikacija #OstaniZdrav. Tudi slednja bo namreč ob opozorilu na tvegan stik uporabnika preusmerila na portal e-Uprave, kjer bo sam izpolnil izjavo o karanteni na domu. Sami si lahko potrdilo sicer izpolnijo tudi tisti, ki so bili o visoko tveganem stiku obveščeni neposredno s strani okužene osebe.

Fafangel je ob tem še poudaril, da iskanje visoko tveganih stikov sloni na prostovoljstvu oz. želji po sodelovanju z epidemiološko službo. Kot je dejal, je pomembno, da ljudje v njihovem delovanju vidijo smisel, pomagajo iskati stike in s tem obvladovati epidemijo covida-19. Pri tem je izpostavil tudi pomembnost hitrosti, saj je treba osebe obvestiti znotraj 48 ur. Kot je dejal, bo sedanji sistem temeljil ravno na hitrosti sledenja stikom, s čimer bodo lahko epidemijo lažje obvladovali.

Kot je še dodal, se epidemiologi niso nikoli ustavili, saj so do danes iskali in kontaktirali vsak primer covidne bolezni, sedaj pa svoje delovanje širijo tudi na visoko tvegane stike.

Kot je še pojasnil, za slednjega opredeljujemo ali vsak fizični kontakt ne glede na trajanje stika z okuženo osebo, ali nefizični kontakt z manj kot dvema metroma razdalje več kot 15 minut, ali pa nefizični kontakt več kot 15 minut znotraj zaprtih prostorov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.