23. 11. 2020, 14:09 | Vir: STA

Erjavec članom DeSUS-a: Če bom predsednik stranke, se bo moj glas slišal in ne bom tiho

profimedia

Kandidat za predsednika DeSUS Karl Erjavec je v pismu delegatom kongresa spregovoril o razlogih za kandidaturo in ocenil, da je DeSUS trenutno v političnem breznu. Čakajo jih izzivi zaradi covida-19 in obenem veliki izzivi v stranki, a verjame v poenotenje in ponoven vzpon DeSUS. 
 

Erjavec je v pisnem nagovoru delegatom spomnil na januarski kongres, ko so mu delegati po 15 letih odrekli podporo in za predsednico stranke izvolili Aleksandro Pivec. Zapisal je, da je s kongresa odšel pokončno in spoštljivo ter se umaknil iz političnega in javnega življenja.

Danes ugotavlja, da je stranka še vedno zelo razdeljena. "Občutek imam, da se še vedno premalo zavedamo, da je stranka v nezavidljivem položaju in če se bo nadaljevalo to medsebojno nezaupanje in prazne razprave o tem, kdo je kriv za nastalo situacijo, stranke DeSUS ne bo več," je opozoril.

Pojasnil je, da so ga v ponovno kandidaturo prepričala vabila številnih zvestih članov stranke, naj pomaga s svojim izkušnjami in znanjem rešiti DeSUS iz težav. Ob tem Erjavec priznava tudi nekatere napake v času njegovega vodenja stranke, med drugim med slednje uvršča sodelovanje z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem na zadnjih parlamentarnih volitvah.

Med napakami je bila po njegovem mnenju tudi ta, da so v stranko sprejeli vse, ki so želeli sodelovati, izkazalo pa se je, da so številni prišli le zaradi lastnih interesov in povzpetništva. Na tem mestu omenja Pivčevo.

Prepričan pa je, da lahko DeSUS konsolidirajo. Spomnil je, da so bili tudi leta 2005, ko je prvič postal predsednik stranke, v podobnem položaju. "Tudi takrat smo bili v vladi Janeza Janše, tudi takrat smo bili na dnu vseh javnomnenjskih anket in tudi takrat je bila stranka razklana. Kljub vsem tem težavam smo takrat stranko DeSUS rešili in pozneje pod mojim vodstvom dosegali dobre politične rezultate," je ocenil Erjavec.

Dodal, da je bil tedaj ključ uspeha enotnost poslanske skupine, tesno sodelovanje med vodstvom stranke, poslanci, organi stranke ter občinskimi odbori. Po njegovem prepričanju lahko stranko na tak način spet poenotijo.

Orisal je svoje videnje trenutnih razmer, v katerih se nahaja Slovenija. "Čakajo nas dokaj negotovi časi in v tem trenutku vlada na vseh področjih družbenega in gospodarskega življenja velika zaskrbljenost. Tudi politična situacija v državi ni rožnata, zato bi bilo pomembno, da se DeSUS po kongresu konsolidira in pripravi za čas parlamentarnih volitev," je opozoril Erjavec.

Spomnil je, da vlada Janeza Janše, v kateri sodeluje DeSUS, ves čas namenja boju s covidom-19. Ob tem ugotavlja, da minister za zdravje Tomaž Gantar iz vrst DeSUS odlično opravlja svoje delo, vlada pa da sprejema nekatere pomembne odločitve mimo njegovega mnenja. "Na splošno ta vlada več pozornosti namenja ideološkim temam, spreminjanju medijev in kadrovskim zadevam. To seveda ni dobro in po nepotrebnem razburja večji del slovenske javnosti," ugotavlja Erjavec.

Če bo predsednik stranke, napoveduje, da se bo njegov glas slišal in ne bo nikomur tiho. Spomnil je, da ima vsaka politika svojo ideologijo, ideologija DeSUS pa je antifašizem, socialna država, javno zdravstvo, javno šolstvo.

V primeru izvolitve Erjavec napoveduje zavzemanje za upokojence, demografski sklad, izgradnjo negovalnih bolnišnic in domov za starejše ... Ob izzivih, ki jih prinaša covid-19, pa jih po njegovem mnenju čakajo veliki izzivi v stranki, "ki se trenutno nahaja v političnem breznu". Delegate je prosil, naj ne ponovijo januarske napake, saj se boji da jim politična usoda ne bo dala še enega popravnega izpita.

Tudi protikandidat Srečko Felix Krope želi, da stranka spet pridobi ugled

Javnosti manj znan Erjavčev protikandidat Krope pa med razlogi za ponovno kandidaturo navaja željo, da DeSUS pridobi ugled, ki ga je imela stranka v letu ustanovitve. "Hočem, da sleherni član naše stranke ni zgolj številka, za katero tako ne vemo, ampak kot osebnost s svojimi potenciali," je navedel.

Po njegovem mnenju člani njihove stranke vedno bolj postajajo zgolj neko volilno telo, na katero se spomnijo, ko potrebujejo glasove. "Pomemben je sleherni član naše stranke in čas je, da začnemo upravljanje s človeškimi viri. V okviru delovanja stranke je treba slediti programu stranke in njeni viziji ter poslanstvu," je pozval.

Kot je pojasnil, bodo njegove dejavnosti usmerjene v kadrovski, organizacijski, informacijski in tehnični podsistem stranke. Med drugim izpostavlja vzpostavitev ustrezne evidence članstva in ureditev sistema financiranja stranke.

"Smo pred priložnostjo, pred novimi izzivi, upam, da bomo priložnost izkoristili. Samo s skupnim ciljem, brez gledanja nazaj in iskanje vzrokov ter deljenja očitkov, kdo je za kaj kriv," je še dodal Krope.

Tokratni kongres DeSUS zaradi epidemije poteka dopisno. Začeli so ga v petek, končali ga bodo 5. decembra, ko bodo tudi razglasili rezultate. Delegati bodo po pošti glasovali od 27. novembra do vključno 1. decembra. Stranka jim je nagovore kandidatov v petek poslala skupaj z drugo dokumentacijo za kongres.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.