13. 1. 2017, 14:19 | Vir: STA

Erjavec je začuden nad pretirano reakcijo hrvaških medijev!

STA

Potem ko je zunanji minister Kar Erjavec pred dnevi v oddaji Studio City na TVS med drugim povedal, da bi lahko imeli turisti, ki bodo na hrvaško obalo potovali iz Nemčije in Avstrije čez Slovenijo, težave, če bo vprašanje meje še naprej odprto, torej če Zagreb ne bo sprejel odločitve arbitražnega sodišča, pa se danes čudi nad pretirano reakcijo hrvaških medijev.

"V moji izjavi ni bilo nobene besede o grožnjah in sabotažah," je dejal Erjavec, katerega izjavo v omenjeni oddaji so hrvaški mediji označili za škandalozno in nediplomatsko, hrvaški zunanji minister Davor Ivo Stier pa naj bi v komentarju ocenil, da Erjavec z nadlegovanjem turistov na meji ne bo dosegel nič pozitivnega in da izjava kaže na njegovo "nervozo".

Erjavec je po vsem tem pompu zdaj pred okroglo mizo Slovenija in EU po 25 letih priznanja v Ljubljani na novinarska vprašanja dejal, da gre za pretirano reakcijo hrvaških medijev, ki je ne razume. Nediplomatsko je po njegovem mnenju nespoštovanje mednarodnih pogodb, kot je arbitražni sporazum.

"Nujno potrebno je, da se spoštuje odločba, tako na slovenski kot na hrvaški strani. To bo razrešilo vrsto problemov," je povedal, glede komentarja ministra Stierja pa še dejal, da ga je oblikoval na podlagi poročanja hrvaških medijev, ne pa na podlagi njegove izjave v oddaji. "Če bi poslušal mojo izjavo v Studio City, ne bi zasledil ne blokade ne sabotaže," je komentiral Erjavec.

Pojasnil je še, da so pri dvostranskih odnosih vedno prisotna "neka valovanja", enkrat so odnosi boljši, drugič slabši, prepričan pa je, da je spoštovanje arbitraže predpogoj za dolgoročno sožitje med državama.

Sožitje načenja tudi vprašanje terana!

Erjavec se je na dogodku odzval tudi na vprašanje terana, ki je Slovenijo razburjalo te dni.

"Kar se tiče vprašanja terana, povsem zaupam ministru Židanu. Prepričan sem, da bo potegnil vse potrebne poteze," je ob robu dogodka novinarjem še povedal Erjavec.

"Res pa je, da so bile očitno v preteklosti danes neke obljube," je glede suma dogovora Hrvaške in Evropske komisije med pristopnimi pogajanji dejal minister, "vendar sem prepričan, da lahko z uporabo ustreznih pravnih sredstev preprečimo tudi takšna ravnanja."

"Pričakujem, da bo minister Židan potegnil prave poteze v imenu Slovenije, ki bodo zavarovale teran. Pri tem mu moramo dati podporo vsi - vlada, predsednik vlade in ministrstvo za zunanje zadeve. Mi že ves čas spora intenzivno sodelujemo z ministrstvom za kmetijstvo," je še dejal.

Naj spomimo:

  • Evropska komisija meni, da bi bilo treba Hrvaški ob določenih pogojih omogočiti omejeno izjemo pri uporabi imena teran, kar je po pravilih EU mogoče za uporabo imena sorte grozdja, ki sovpada z imenom vina z zaščiteno označbo porekla. Ta mesec naj sprožila postopek za sprejetje delegiranega akta, s katerim naj bi EU Hrvaški pod določenimi pogoji odobrila omenjeno izjemo.
  • Židan se je na to temo v četrtek v Bruslju sestal z evropskim komisarjem za kmetijstvo Philom Hoganom. Kot je povedal po sestanku, odgovorov na vprašanja glede suma dogovora Hrvaške in komisije med pristopnimi pogajanji za hrbtom Slovenije ni dobil. Ocenil je, da Evropska komisija pri tej temi "postane nekoliko nervozna", morebiten takšen dogovor pa je opisal kot "škandalozen in šokanten".

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.