12. 1. 2021, 08:37

Erjavec pričakuje podpise, a njegovi poslanci še vedno molčijo

Nebojša Tejić/STA

Predsednik DeSUS in potencialni kandidat za mandatarja za sestavo nove vlade Karl Erjavec se bo danes sestal tudi s poslanci DeSUS. Od njih pričakuje podpise pod predlog konstruktivne nezaupnice, ki jo namerava s strankami KUL vložiti v petek. Poslanci DeSUS, ki od izstopa stranke iz koalicije večinsko molčijo, naj bi se najprej pogovorili sami.

Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB, združene v KUL, z Erjavcem za zdaj še nimajo zagotovljenih 46 glasov, nujnih za padec vlade Janeza Janše. Erjavec, ki se bo danes sestal tudi s poslansko skupino SD, pod predlogom nezaupnice pričakuje 43 podpisov, vključno s štirimi poslanci svoje stranke.

Kako bodo ti ravnali, bo morda znano danes. Vse od izstopa stranke iz Janševe koalicije sicer večina poslancev DeSUS molči in s tem pušča odprta vrata špekulacijam o svojem ravnanju, tako pri tajnem glasovanju o nezaupnici kot pri odnosu do Janševe vlade v primeru neuspeha nezaupnice. Po nekaterih informacijah utegnejo kot konstruktivna opozicija sodelovati z Janševo vlado, v kateri po izstopu DeSUS še dela tudi minister za kmetijstvo iz strankinih vrst Jože Podgoršek.

Poleg glasov poslancev DeSUS bi stranke KUL za uspeh konstruktivne nezaupnice morale pridobiti tudi nekaj glasov poslancev SMC. Ta stranka je sicer pred nekaj dnevi ponovno sporočila, da Erjavca za mandatarja ne bodo podprli, da pa ostaja SMC ob provokacijah SDS odprta za sodelovanje z vsemi.

V Levici po besedah koordinatorja Luke Mesca računajo, da ne bodo vsi poslanci SMC ravnali tako, kot predvideva njihov predsednik Zdravko Počivalšek, ampak bodo izkoristili svojo ustavno pravico, da ravnajo po lastni vesti.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.