10. 3. 2019, 10:57 | Vir: STA

Etiopsko letalo s 157 ljudmi na krovu strmoglavilo kmalu po vzletu, nesreče ni preživel nihče

profimedia

V Etiopiji je v nedeljo strmoglavilo letalo družbe Ethiopian Airlines s 157 ljudmi na krovu. Nesreče ni preživel nihče. Na letalu, ki je iz Adis Abebe potovalo v kenijski Nairobi, so bili potniki 35 različnih narodnosti, tudi številni Evropejci. Po podatkih MZZ med njimi ni Slovencev. Vzrok nesreče skoraj novega boeinga 737 za zdaj ni znan.

Letalo Ethiopian Airlines je zjutraj ob 8.38 po lokalnem času vzletelo z mednarodnega letališča Bole. Šest minut kasneje so z njim izgubili stik. Strmoglavilo je v bližini kraja Bishoftu, okoli 50 kilometrov jugovzhodno od Adis Abebe.

Pri letalski družbi so kmalu zatem potrdili, da strmoglavljenja ni preživel nihče. Na boeingu 737 Max-8 je bilo 149 potnikov in osem članov posadke.

Po zadnjih podatkih je bilo na krovu 32 Kenijcev, 18 Kanadčanov, devet Etiopijcev, po osem Američanov, Kitajcev in Italijanov, so sporočili iz Ethiopian Airlines. Med žrtvami je tudi po sedem Francozov in Britancev, šest Egipčanov, po pet Nizozemcev in Nemcev. Življenje so izgubili državljani skupno 12 afriških in 14 evropskih držav.

Slovenskih državljanov po doslej znanih podatkih naj ne bi bilo na strmoglavljenem letalu, so sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva.

Iz urada etiopskega premierja Abiya Ahmeda so kmalu po strmoglavljenju prek Twitterja izrekli sožalje svojcem, ki so v nesreči izgubili svoje najdražje.

Kanadska zunanja ministrica Chrystia Freeland, katere država je med tistimi z največ žrtvami, je prek Twitterja sporočila, da gre za "strašno novico iz Adis Abebe" in ob tem izrazila sožalje vsem, ki so izgubili najdražje.

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je dejal, da je "šokiran nad novico o grozljivem strmoglavljenju", in izrazil žalost ob smrti tako velikega števila ljudi. Tudi francoski predsednik Emmanuel Macron je poslal sožalje svojcem žrtev.

Vzrok za strmoglavljenje nekaj mesecev starega boeinga 737 Max-8 za zdaj ni znan. Po podatkih na spletni strani Flightradar24, ki prikazuje lete komercialnih letal po svetu, je imelo letalo Ethiopian Airlines "nestabilno hitrost vzpenjanja", je navedla hrvaška tiskovna agencija Hina.

Pilot letala je kontrolo letenja opozoril, da "ima težave" in se je hotel vrniti na letališče, je ob tem povedal prvi mož Ethiopian Airlines, Tewolde Gebremariam. Pilotu so odobrili vrnitev v Adis Abebo, je pojasnil na vprašanje novinarjev, ali so prejeli klic pilota na pomoč, je še poročala AFP.

Iz ameriškega proizvajalca letal Boeing so sporočili, da so globoko užaloščeni spričo tragičnega dogodka, in napovedali, da bodo nudili tehnično pomoč, da bi ugotovili, zakaj je prišlo do strmoglavljenja skoraj novega letala, ki so ga družbi Ethiopian Airlines dobavili lani.

Boeing 737 Max je eno najnovejših in najnaprednejših komercialnih potniških letal na svetu, vendar je na Boeing padla senca dvoma zaradi njegovih morebitnih tehničnih pomanjkljivosti.

Oktobra lani je namreč v Indoneziji kmalu po vzletu v morje strmoglavil strmoglavil boeing 737 Max nizkocenovne družbe Lion Air s 189 ljudmi na krovu. Ponesrečeno letalo naj bi sporočalo nezanesljive podatke o višini in hitrosti letenja.

Ethiopian Airlines je letalo boeing 737 kupil novembra lani in je od takrat opravilo okoli 1200 ur letenja. Pilot letala je veljal za izkušenega in je bil pri družbi zaposlen od leta 2010, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Družba velja za zanesljivega letalskega prevoznika, ki leti po vsem svetu, tudi v New York, London, Bangkok in Dubai. Vendar pa to ni prva letalska nesreča etiopskega nacionalnega prevoznika.

25. januarja 2010 je boeing 737-800 omenjene družbe strmoglavil pred libanonsko obalo v Sredozemsko morje, pri čemer je umrlo 90 ljudi. Novembra 1996 pa je bilo ugrabljeno letalo Ethiopian Airlines, ki je iz Adis Abebe letelo v Nairobi. Ugrabitelji so kljub pomanjkanju goriva hoteli poleteti v Avstralijo. Pilot se je odločil za spektakularen pristanek na vodi blizu Komorov. Pri tem je umrlo 125 ljudi na krovu, okoli 50 jih je preživelo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.