17. 3. 2019, 10:17 | Vir: STA

EU bo prihodnji teden namenila pozornost medijski pismenosti

STA/Tamino Petelinšek

Prihodnji teden bo potekal prvi evropski teden medijske pismenosti, ki ga bo spremljalo več kot 200 dogodkov v Bruslju in po Evropi. Namen pobude Evropske komisije je spodbujati medijsko pismenost, nagovoriti ljudi h kritičnemu mišljenju in podpirati boj proti dezinformacijam, so sporočili v Bruslju.

Evropska komisarka za digitalno gospodarstvo Marija Gabriel je ob tej priložnosti opozorila, da učenje medijske pismenosti v Evropi ni sistematično, tako da državljani težko ločijo med pravo in lažno informacijo.

Prepričani so, da je treba podpirati medijsko pismenost, da bi zagotovili pluralizem, vključenost in boljšo obrambo evropskih vrednot. "Moramo dodatno opolnomočiti državljane, da bodo sprejemali informirane odločitve in bolj učinkovito sodelovali v demokratičnem procesu," je dejala.

S tem namenom je Evropska komisija tudi razpisala prve evropske nagrade za medijsko pismenost, za katere se poteguje več kot 130 udeležencev v treh kategorijah, in sicer za najbolj poučen, najbolj evropski in najbolj inovativen projekt.

Evropski teden medijske pismenosti (#EUMediaLiteracyWeek) bo potekal od ponedeljka do petka. Nagrajence bodo razglasili na konferenci v soboto, 19. marca, v Bruslju. Konference se bodo udeležili predstavniki institucij EU, regulatorjev avdiovizualnih medijev, medijski strokovnjaki, novinarji, državljani ter predstavniki držav članic.

Razpravljali bodo o vlogi medijske pismenosti v sodobnem medijskem prostoru, razvoju kakovostnega novinarstva v digitalnem svetu, virih podpore javnih organov in tehnoloških inovacijah. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.