1. 8. 2019, 16:10 | Vir: STA

EU in Britanija še naprej vsak na svojem bregu glede brexita

profimedia
EU in Britanija še naprej vsak na svojem bregu glede brexita (foto: profimedia)

Po pogovorih glavnega britanskega pogajalca o brexitu Davida Frosta z visokimi uradniki v Evropski komisiji vsaka stran vztraja pri svojih stališčih. Pogovore britanskega premierja Borisa Johnsona in predsednika komisije Jean-Clauda Junckerja pa je pričakovati ob robu srečanja G7 konec avgusta v Biarritzu, so danes povedali v komisiji.

Frost, svetovalec ali šerpa novega premierja Borisa Johnsona, se je v sredo srečal s šefinjo kabineta predsednika komisije Claro Martinez Alberola, danes pa še z začasno generalno sekretarko Ilze Juhansone in s Stephanie Riso, tesno sodelavko glavnega pogajalca unije Michela Barnierja.

To so bila uvodna srečanja, ki so običajna, ko pride v Bruselj nov šerpa. Vsaka stran je ponovila svoja stališča. Veselijo se nadaljnjih stikov, je na kratko povzela govorka komisije Mina Andreeva.

Ob tem je izpostavila, da bo priložnost za pogovore na visoki politični ravni, med Johnsonom in Junckerjem, na srečanju skupine G7, ki bo od 24. do 26. avgusta v letoviškem mestu Biarritz na jugozahodu Francije.

Novi britanski pogajalec o brexitu je v minulih dneh unijo opozoril, naj ne podcenjuje Johnsona in naj nikar ne dvomi o zavezanosti te vlade, da 31. oktobra izvede brexit - z dogovorom ali brez njega.

Johnsonova vlada je sicer vzpostavila dva nova odbora za ukvarjanje z brexitom. Prvi je odbor za strategijo o izstopu in ključna vprašanja v povezavi z brexitom, poznan kot XS. Drugi pa je odbor za dnevna vprašanja v povezavi s pripravami na brexit brez dogovora.

Johnsonova vlada poudarja, da si bo energično prizadevala za dogovor o brexitu, a vztraja, da je treba odstraniti irsko varovalo, ki naj bi po tolmačenju unije preprečilo trdo mejo med Irsko in Severno Irsko, a ga Johnson opisuje kot vklenitev Združenega kraljestva v carinsko unijo in notranji trg.

EU odločno vztraja pri dogovorjenem ločitvenem sporazumu, ki vključuje tudi irsko varovalo.

Predsednik komisije Jean-Claude Juncker je minuli teden v telefonskem pogovoru z Johnsonom ponovil, da je ločitveni sporazum, dogovorjen z bivšo premierko Thereso May, najboljša možnost, a da se je unija pripravljena pogovarjati o spremembi politične izjave o prihodnjih odnosih.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.