A.B. | 21. 12. 2021, 11:25

EU odobrila Novavaxovo cepivo proti Covidu-19, ki se od ostalih razlikuje po ...

Shutterstock

Evropska komisija je včeraj odobrila uporabo cepiva ameriškega podjetja Novavax proti Covidu-19, ki je še pred tem dobilo zeleno luč s strani Evropske agencije za zdravila. Cepivo, imenovano nuvaxovid, je tako poleg cepiv podjetij Pfizer in BioNTech, Moderne, AstraZenece ter Johnson & Johnson postalo peto cepivo, ki ga je dovoljeno uporabljati v EU. 

EMA (Evropska agencija za zdravila) je cepivo ameriškega podjetja Novavax, imenovano nuvaxovid in klasificirano kot NVX-CoV2373, odobrila za uporabo pri osebah, starejših od 18 let in sicer v dveh odmerkih v razmiku treh tednov. 

Po poročanju STA, je Evropska komisija zaenkrat izdala pogojno dovoljenje za promet. To pomeni, da je uporabila mehanizem EU, ki omogoča zgodnji dostop do zdravil v kriznih razmerah in sicer na podlagi manj celovitih podatkov, kot se jih običajno zahteva. Razpoložljivi podatki morajo ob tem zagotavljati, da so koristi zdravila večje od tveganj, proizvajalec - v tem primeru podjetje Novavax, pa bo moralo kasneje predložiti celovite podatke. 

Nuvaxovid se je tako pridružil četverici predhodno odobrenih cepiv za območje EU, a z eno izstopajočo razliko. Novavaxovo cepivo namreč za razliko od ostalih temelji na proteinih, kar pomeni, da vsebuje laboratorijsko proizvedene nanodelce proteina S, ki se sicer nahaja na površini koronavirusa. Ko oseba prejme cepivo, imunski sistem te proteinske delce zazna kot tuje in začne proti njim razvijati zaščito, ki se kaže v razvoju dodatnih protiteles in celic T. 

90-odstotna učinkovitost

Iz Evropske agencije za zdravila so sporočili, da je cepivo po dosedanjih analizah 90-odstotno učinkovito. Ob tem so dodali, da so cepivo preverjali v času izvornega seva ter zlasti pri koronavirusnih različicah alfa in beta, zato zaenkrat obstajajo le omejeni podatki o učinkovitosti cepiva na ostale seve - vključno z omikronom. 

Stranski učinki

Po doslej znanih informacijah naj bi bili stranski učinki nuvaxovida zelo blagi ali zmerni, izginili pa naj bi po nekaj dneh. Najpogosteje naj bi šlo za bolečino na mestu vboda, utrujenost, bolečine v mišicah ali sklepih, glavobol, splošno slabo počutje, slabost ali bruhanje. 

Odobritev uporabe Novavaxovega cepiva je včeraj komentirala tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je dejala: ''V času hitrega širjenja različice omikron ter potrebe po okrepitvi cepljenja in poživitvenih odmerkov, me današnja odobritev Novavaxovega cepiva še posebej veseli.''

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec