20. 5. 2021, 15:14 | Vir: STA

EU odpira meje za povsem cepljene prišleke

Profimedia

Svet EU je sprejel nova priporočila glede omejitev potovanj iz tretjih držav. Države članice so se dogovorile, da odprejo meje za vse potnike iz teh držav, ki so v celoti cepljeni proti covidu-19. Nova je tudi možnost t. i. zasilne zavore, ki bi omogočila prepoved potovanj iz tretjih držav s skrb vzbujajočimi različicami koronavirusa.

Članice EU so se dogovorile, da naj posamezna država, če za cepljene odpravi določene omejitve glede potovanj, to stori tudi za vsa potovanja iz tretjih držav, če je bil posameznik 14 dni pred prihodom cepljen z zadnjim priporočenim odmerkom v EU odobrenega cepiva. To lahko velja tudi za cepljene s cepivi, ki jih je začasno odobrila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Predstavniki članic so se dogovorili tudi za dvig meje, po kateri bodo neko državo razglasili za nevarno glede okužb z novim koronavirusom. Število dnevnih okužb bo tako lahko višje, preden se bo država znašla na rdečem seznamu.

Po novem bo država še vedno na zelenem seznamu, če bo imela 14-dnevno incidenco okužb pod 75 na 100.000 prebivalcev. Zdaj je bila meja pri 25. Druga merila ostajajo enaka.

V Svetu EU so se poleg tega dogovorili še o možnosti t. i. zasilne zavore, ki bi v primeru hitrega poslabšanja razmer v določeni tretji državi, predvsem pa ob pojavu skrb vzbujajoče različice novega koronavirusa, članici omogočila takojšnjo uvedbo začasne prepovedi vseh potovanj iz te države. To ne bi veljalo za državljane EU, tiste, ki že dolgo prebivajo v uniji, in določene osebe, ki so na nujni poti. Bi pa tudi te testirali ali jih napotili v karanteno, četudi bi bili v celoti cepljeni.

Države članice bi nato skupaj pregledale razmere v sodelovanju z Evropsko komisijo. Tovrstne omejitve bodo morali pregledati vsaka dva tedna.

Danes dogovorjeni ukrepi večinoma temeljijo na predlogu komisije z začetka maja. Gre pa za priporočila, tako da za države članice ukrepi niso zavezujoči.

EU je svoje meje za nenujna potovanja iz tretjih držav zaprla marca lani ob izbruhu pandemije covida-19. Junija je nato vzpostavila seznam varnih držav, katerih prebivalci lahko vstopijo v unijo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.