3. 10. 2021, 07:33 | Vir: STA

EU prižgala zeleno luč petim misijam, namenjenim podnebnih, okoljskim in zdravstvenim ciljem

profimedia

Prilagajanje podnebnim spremembam, boj proti raku, zelena mesta in varstvo voda so med glavnimi izzivi tudi za Evropsko unijo. Pri iskanju rešitev zanje se bodo v prihodnje ukvarjale posebne misije EU, ki jih je ta teden začela izvajati Evropska komisija. V Bruslju želijo, da bi se v izvajanje misij tesno vključili tudi evropski državljani.

Evropska komisija je sredi tega tedna prižgala zeleno luč petim novim misijam EU. Njihov namen je reševanje velikih podnebnih, okoljskih in zdravstvenih izzivov ter doseganje ambicioznih ciljev na teh področjih.

Misije so nov način sodelovanja v okviru programa EU za raziskave in inovacije Obzorje Evropa. Pri komisiji jih opisujejo kot nov pristop v soočanju z glavnimi izzivi ob uporabi nabora ukrepov, kot so raziskovalni in inovacijski projekti, politični ukrepi in zakonodajne pobude, s katerimi naj bi dosegli konkretne cilje z velikim družbenim učinkom v okviru določenega časovnega načrta.

Namen teh petih misij bo najti rešitve za ključne globalne izzive do leta 2030. Med temi v Bruslju navajajo boj proti raku, prilagajanje podnebnim spremembam, varstvo oceanov, morij in voda, življenje v bolj zelenih mestih ter zagotavljanje zdravih tal in vode.

Pomagale bodo uresničevati glavne prednostne naloge Evropske komisije Ursule von der Leyen, med katerimi so evropski zeleni dogovor, Evropa, pripravljena na digitalno dobo, evropski načrt za boj proti raku in okoljsko-kulturni projekt, imenovan novi evropski Bauhaus.

Misije EU se neposredno povezujejo z državljani, saj jih vključujejo v svoje izvajanje in načrtovanje.

"S tesno vključitvijo evropskih državljanov lahko pomagamo najmanj sto mestom doseči njihove ambicije, da postanejo podnebno nevtralni do leta 2030," je ob predstavitvi povedal evropski komisar za okolje, oceane in ribištvo Virginijus Sinkevičius. Prav to je tudi cilj misije, imenovane podnebno nevtralna in pametna mesta.

Druga misija prilagajanja podnebnim spremembam bo nudila podporo najmanj 150 evropskim regijam in skupnostim, da bodo do leta 2030 postale odporne na okoljske in podnebne spremembe, na primer na obsežne poplave in požare.

Kot del načrta za boj proti raku bo ena od misij vzpostavila nov model skupnega upravljanja, s katerim bo zagotovljeno sistematično in učinkovito združevanje raziskav, inovacij in razvoja politik na področju raka v Evropi.

Po besedah komisarke za zdravje Stele Kiriakides je rak eden največjih zdravstvenih izzivov v EU, ki zadeva skoraj vse evropske državljane in številne družine v uniji ter vrši pritisk na evropske zdravstvene sisteme.

Preostali dve misiji imata za cilj obnovo oceanov in voda do leta 2030 ter sodelovanje v državljanskih pobudah za izboljšanje zdravja tal v okviru evropskega dogovora o tleh.

Novost misij in njihova dodana vrednost je v tem, da delujejo kot portfelj ukrepov z različnimi instrumenti, poslovnimi modeli ter javnimi in zasebnimi naložbami na ravni EU ter na nacionalni, regionalni in lokalni ravni. Za uspeh misij bo bistvenega pomena podpora iz drugih evropskih in nacionalnih programov, še pojasnjujejo pri Evropski komisiji.

Program Obzorje Evropa, vreden 94 milijard evrov, misijam zagotavlja začetno financiranje v višini do 1,9 milijarde evrov do leta 2023.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec