13. 10. 2020, 19:01 | Vir: STA

EU z enotnim zemljevidom za uskladitev omejitev potovanj, države se trudijo zajeziti pandemijo

Nebojša Tejić/STA

Ministri EU za evropske zadeve so danes v Luksemburgu potrdili priporočilo za usklajevanje omejitev potovanj zaradi covida-19, ki ni zavezujoče. Članice so se dogovorile o enotnem zemljevidu zelenih, oranžnih, rdečih in sivih območij. Iz Evrope medtem poročajo o pospešenem širjenju novega koronavirusa, ki ga skušajo zajeziti z novimi ukrepi.

Članice EU so priporočilo potrdile, da bi izboljšale preglednost in predvidljivost nacionalnih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa ter čim bolj zavarovale svobodno gibanje oseb v schengenskem prostoru. Vsakršno omejevanje svobodnega gibanja za zaščito javnega zdravja mora biti sorazmerno, nediskriminatorno in začasno. Odpraviti ga je treba, takoj ko epidemiološke razmere to dopuščajo, izpostavljajo v EU ob sprejetju novega priporočila.

Članice bodo vsak teden Centru za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) posredovale podatke o številu novih primerov na 100.000 prebivalcev v minulih 14 dneh, številu testov na 100.000 prebivalcev v minulem tednu in o odstotku pozitivnih testov v minulem tednu.

Na podlagi teh podatkov bo ECDC tedensko osveževal zemljevid regij v EU, ki bodo glede na tveganost obarvane zeleno, oranžno, rdeče ali sivo. Celotna unija bo tako imela odslej enoten koronski semafor.

Zelene bodo regije, kjer bo novih potrjenih primerov v minulih 14 dneh manj kot 25 na 100.000 prebivalcev in stopnja pozitivnih testov manj kot štiriodstotna.

Oranžna bodo območja, kjer bo novih potrjenih primerov v minulih 14 dneh manj kot 50, a bo stopnja pozitivnih testov štiriodstotna ali višja, ali če bo novih potrjenih primerov med 25 in 150 ter bo stopnja pozitivnih testov manj kot štiriodstotna.

Rdeča bodo območja, kjer bo novih potrjenih primerov v minulih 14 dneh 50 ali več, stopnja pozitivnih testov pa bo štiriodstotna ali višja ali če bo novih potrjenih primerov več kot 150.

Siva so območja, za katera ni zadostnih podatkov ali kjer testirajo manj kot 300 na 100.000 prebivalcev v minulem tednu.

Za potovanja na zelena območja ali z njih omejitev ne sme biti

Za potnike z oranžnih ali rdečih območij pa države lahko zahtevajo test po prihodu, ki ga lahko nadomesti tudi test, izveden pred prihodom, oziroma karanteno. Članice bodo vzajemno priznavale teste, izvedene v EU.

Članice naj bi o načrtovanih omejevalnih ukrepih obvestile najprej državo, na katero se nanašajo, ter preostale članice in komisijo. Če je le mogoče, naj bi to storile 48 ur vnaprej. Javnost pa naj bi o novih omejitvah obveščale najmanj 24 ur pred uveljavitvijo ukrepa.

A zdi se, da je virus znova prehitel evropske politike. Zaradi naraščanja števila novih okužb v zadnjem času že skoraj vse evropske regije postajajo rdeče in druga za drugo tvegano območje. Vlade evropskih držav se tako zdaj posvečajo predvsem ukrepom za zajezitev širjenja virusa znotraj držav.

V Italiji narašča število okužb

V Italiji, ki jo je pandemija spomladi hudo prizadela, zdaj pa število okužb tam znova narašča, so od danes prepovedane zabave v lokalih in nočnih klubih. Zabave po slovesnostih, kot so poroke, so omejili na največ 30 oseb. Vlada državljanom še svetuje, naj se tudi sicer ne družijo z več kot šestimi osebami, ki niso del njihovega gospodinjstva. Uvedli so še omejitev odpiralnih časov za bare in restavracije do polnoči ter prepovedali šolske ekskurzije in kontaktne športe za amaterje.

Na Češkem, kjer so v zadnjih 14 dneh potrdili 493,1 okužbo na 100.000 prebivalcev, največ v EU, bo druženje od srede omejeno na največ šest oseb, za nedoločen čas pa bodo morali svoja vrata zapreti bari, restavracije in klubi.

Novi ukrepi se zaradi porasta okužb obetajo tudi v Franciji, kjer se soočajo tudi z eliko obremenjenostjo bolnišnic. V bolnišnicah v pariški regiji bi že do prihodnjega tedna lahko bilo do 90 odstotkov vseh postelj na oddelkih za intenzivno nego zasedenih z bolniki s covidom-19, je opozoril Martin Hirsch, generalni direktor konzorcija 39 bolnišnic v Parizu in njegovih predmestjih.

O rekordnem številu novih okužb poročajo tudi iz Rusije. V zadnjem dnevu so zabeležili rekordnih 13.868 novih okužb z novim koronavirusom in rekordnih 244 smrtnih žrtev covida-19.

Nad razvojem pandemije covida-19 v Evropi je zaskrbljena tudi nemška kanclerka Angela Merkel

"Razmere ostajajo resne," je poudarila v videonagovoru v Evropskem odboru regij. Po njenem mnenju bi morali storiti vse, da ne bi izničili dosedanjih dosežkov boja proti pandemiji in poskrbeti, da ne bi bilo novih karanten. Ob tem je v imenu nemškega predsedstva Sveta EU pozvala k čim prejšnjemu dogovoru o finančnem svežnju za boj proti gospodarskim posledicam krize zaradi pandemije.

Medtem v svetu ugotavljajo vse več podrobnosti o novem koronavirusu, ki je zdravnikom in drugim še vedno precej velika uganka. Iz ZDA tako poročajo o 25-letniku, ki se je dvakrat okužil z novim koronavirusom, pri čemer pa je bila bolezen drugič hujša kot prvič. Drugič je potreboval bolnišnično oskrbo, saj ni dobil dovolj kisika v telo. Na Nizozemskem so medtem potrdili prvi primer smrti po drugi okužbi z novim koronavirusom.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.