23. 3. 2022, 17:56 | Vir: STA

EU z novimi ukrepi za pomoč pri sprejemanju ukrajinskih beguncev

Profimedia

Na Evropski komisiji so predstavili nadaljnje korake za pomoč državam članicam.

V EU se je od začetka vojne v Ukrajini zateklo okoli 3,5 milijona ljudi, od tega 1,5 milijona otrok. EU se je odzvala z aktivacijo direktive o začasni zaščiti, kar je tem ljudem omogočilo takojšnji dostop do zdravstvene oskrbe, šolanja, dela in stanovanj.

Danes pa je komisija predstavila nadaljnje ukrepe za pomoč državam članicam pri uresničitvi tega.

Pri tem so izpostavili posebno skrb za otroke in njihove pravice. Med temi je pomoč otrokom pri dostopu do izobraževanja. Bruselj bo skupaj z državami članicami zagotovil deljenje izkušenj in ugotovil, kaj je potrebno za to, da se bodo ukrajinski otroci šolali naprej.

"Ukrajinski otroci morajo takoj v šole. To jim bo pomagalo pri spopadanju s stresom ter jim dalo občutek stabilnosti in normalnosti," je povedal podpredsednik Evropske komisije, pristojen za spodbujanje evropskega načina življenja, Margaritis Schinas.

Na področju zdravstva bo komisija sprejela ukrepe za skrb za duševno zdravje tistih, ki bežijo pred vojno

Med drugim namerava vzpostaviti mrežo ukrajinsko govorečih zdravstvenih delavcev za to področje.

Ob tem države članice poziva k pomoči tistim Ukrajincem, ki prihajajo v EU, pri dostopu do dela in poklicnega izobraževanja. Komisija poleg tega pripravlja nove smernice za olajšanje priznavanja profesionalnih kvalifikacij, ki so jih posamezniki pridobili v Ukrajini.

Napovedala pa je še novo pobudo "varnih domov", ki bo Evropejcem, ki nudijo svoje domove ukrajinskim beguncem, omogočila pridobivanje finančnih sredstev.

Bruselj je obenem v podporo državam članicam pri sprejemu in pomoči beguncem iz Ukrajine predlagal, da se za 3,4 milijarde evrov poveča skupno predhodno financiranje iz sklada REACT-EU.

Število beguncev, ki na dnevni ravni prihajajo v EU, se je sicer zmanjšalo

Pred dvema tednoma jih je prišlo po 200.000, zdaj pa jih po okoli 50.000 dnevno, je povedala evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson.

V begunski krizi je od članic EU trenutno najbolj obremenjena Poljska. Sledijo Avstrija, Ciper, Češka in Estonija, je dodala. Pri tem so na komisiji upoštevali, koliko ukrajinskih beguncev je v državah, koliko je bilo v njih lani prosilcev za azil in velikost države.

Komisarka je pojasnila, da usklajevanje med državami članicami o razporejanju beguncev poteka zelo dobro, tako da ne razmišljajo o uvedbi obveznih kvot za premestitve Ukrajincev.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol