17. 11. 2020, 19:17 | Vir: STA

EU z novo pogodbo o nakupu cepiva proti covidu-19

Profimedia

Evropska komisija je danes odobrila pogodbo o nakupu cepiva proti covidu-19 z evropskim farmacevtskim podjetjem CureVac. V številnih evropskih državah medtem še naprej narašča število novih okužb z novim koronavirusom, bolnišnice pa so vse bolj obremenjene. Avstrija se je zato za tri tedne zaprla, v Srbiji začenjajo veljati strožji ukrepi.

Evropska komisija je danes odobrila pogodbo z evropskim farmacevtskim podjetjem CureVac o nakupu 225 milijonov odmerkov potencialnega cepiva proti covidu-19 v imenu vseh držav članic EU z možnostjo nakupa dodatnih 180 milijonov odmerkov, potem ko se bo cepivo izkazalo za varno in učinkovito. To je peti dogovor o nakupu cepiva proti covidu-19, ki ga je komisija v imenu držav članic sklenila s farmacevtskimi podjetji.

Evropska agencija za zdravila (EMA) pa je začela tekoči pregled cepiva, ki ga razvija ameriško farmacevtsko podjetje Moderna. To je v ponedeljek sporočilo, da je učinkovitost njenega cepiva 94,5-odstotna.

Izvršni direktor ameriškega farmacevtskega podjetja Moderna Stephane Bancel je posvaril Evropsko unijo, da bo zavlačevanje v pogajanjih o nakupu cepiva proti covidu-19, ki ga razvija, botrovalo zamudam v dobavi. Kot je pojasnil, bodo države, ki so z Moderno že sklenile pogodbo o nakupu cepiva, imele prednost pri dobavi.

Ruski predsednik Vladimir Putin je medtem na virtualnem vrhu držav Brics (Rusija, Brazilija, Indija, Kitajska in Južna Afrika) pozval k pospešeni ustanovitvi skupnega centra za raziskovanje cepiva. Izrazil je tudi pripravljenost Rusije za sodelovanje pri proizvodnji ruskega cepiva proti covidu-19 z drugim državami.

Čeprav cepiva še ni na trgu, je Francija sporočila, da se že pripravlja na vsedržavno kampanjo cepljenja proti covidu-19, ki naj bi se začela januarja prihodnje leto. Ob tem so v Parizu izrazili upanje, da bodo do takrat ustrezna cepiva odobrena in na voljo.

Marsikje po Evropi v prizadevanjih za zajezitev širjenja okužb dodatno zaostrujejo ukrepe

V Avstriji se je tako začelo tritedensko popolno zaprtje države. Do 6. decembra bo tako drastično omejena svoboda gibanja in druženja, zaprte bodo vse nenujne trgovine ter številne storitvene dejavnosti, kor so frizerski saloni. Vlada pod vodstvom kanclerja Sebastiana Kurza vztraja, da drugače ne gre, saj dosedanji ukrepi niso zajezili epidemije.

V Srbiji pa bodo drevi začeli veljati novi ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Od 21. do 5. ure bodo morali biti zaprti vsi gostinski lokali in trgovine, razen lekarn, dostava hrane, bencinskih črpalk ter proizvodnje v tretji izmeni. Premierka Ana Brnabić je napovedala, da bodo, če ukrepi do 1. decembra ne bodo dali rezultatov, uvedli prepoved gibanja prebivalcev.

V številnih evropskih državah medtem še naprej narašča število novih okužb z novim koronavirusom in umrlih za covidom-19, bolnišnice pa so vse bolj obremenjene.

V Srbiji so tako v zadnjih 24 urah potrdili 4994 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je 24 bolnikov s covidom-19. To je največje dnevno število okužb in tudi smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19 v enem dnevu od izbruha epidemije. Opravili so tudi največ testov na okužbo v enem dnevu doslej, in sicer 17.645.

V Italiji so v zadnjih 24 urah znova zabeležili precej več smrti zaradi koronavirusne bolezni 19 kot dan poprej. Današnjih 731 smrtnih žrtev je največ v enem dnevu po 3. aprilu. Gre tudi za precejšen skok od ponedeljkove številke, ko so zabeležili 503 smrtne žrtve covida-19.

V Rusiji pa so zabeležili največ smrtnih žrtev v edem dnevu od začetka pandemije, in sicer 442. V državi so potrdili še 22.410 novih primerov okužb, kar je že četrti dan zapored, da so potrdili več kot 22.000 okužb v 24 urah.

Iz Hrvaške so poročali o največjem število bolnikov na medicinskih ventilatorjih doslej, in sicer jih je 196.

V Bolgariji so medtem presegli mejnik 100.000 okužb z novim koronavirusom.

Razmere se medtem izboljšujejo v Indiji, kjer so v zadnjih 24 urah potrdili 29.163 novih okužb s koronavirusom, najmanj na dan v zadnjih štirih mesecih. Prvič od 15. julija so potrdili manj kot 30.000 novih okužb dnevno. Največ novih okužb dnevno so v Indiji potrdili sredi septembra, ko so poročali o skoraj 98.000 novih okužbah dnevno, oktobra pa se je število dnevnih novih okužb začelo zmanjševati.

Novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden pa je v ponedeljek opozoril, da bo zavlačevanje tranzicije s strani predsednika Donalda Trumpa, ki ne priznava poraza na volitvah, razlog za večje število smrti zaradi koronavirusa v ZDA. Po podatkih univerze Johns Hopkins je zaradi koronavirusa v ZDA do ponedeljka zvečer umrlo že več kot 247.000 ljudi, okuženih pa je več kot 11,2 milijona.

Pripravila: Maja Cerkovnik

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord