31. 10. 2019, 08:00 | Vir: STA

Evakuirani vsi stanovalci z ogroženega območja v Mariboru

Gregor Mlakar/STA
Evakuirani vsi stanovalci z ogroženega območja v Mariboru (foto: Gregor Mlakar/STA)

Evakuacijsko območje 300 metrov okoli najdene stare letalske bombe na gradbišču za nakupovalnim središčem Europark je izpraznjeno. V Dvorani Tabor se je pred začetkom deaktivacije bombe zbralo 26 ljudi, nekateri med njimi so s sabo prinesli tudi hišne ljubljenčke. Skupaj je bilo sicer evakuiranih 80 ljudi.

Kot je za STA povedal Rudolf Golob iz mariborske enote uprave za zaščito in reševanje, so vrata dvorane odprli ob osmih zjutraj, glede na obseg območja pa danes niti niso pričakovali velikega števila ljudi. Za vse so poskrbeli z napitki in manjšimi prigrizki, na voljo so tudi postelje, če bi kdo želel leči, a za zdaj te potrebe ni bilo.

Med evakuiranimi prebivalci, ki so prišli v Dvorano Tabor, je največ bolgarskih delavcev, pa tudi nekaj posameznikov in družin. Pred morebitnim pokanjem so seboj pripeljali tudi tri muce in enega kužka.

Kot je povedal Aleksander Rotman, še pred nekaj dnevi ni pričakoval, da bodo praznik preživeli v dvorani, a če je evakuacija potrebna in stroka je odločila, da je temu tako, potem je odločitev treba spoštovati. Da ne bi živali pustili samih doma, so jih vzeli s seboj, saj se bojijo pokanja in imajo tudi sicer v teh primerih težave z njimi.

"Verjetno, če bi bilo lepše vreme, bi se odpravili kam drugam, a glede na dež nam je boljše tukaj, pa še družba je," je dejal Rotman, ki je zadovoljen s tem, kako so za njih poskrbeli, vseeno pa upa na čim prejšnji povratek domov.

Tudi Ivana Golob, ki je prišla z materjo in očetom, je pričakovala drugačne praznike, so pa ves čas spremljali informacije iz medijev in se na koncu odločili, da zaradi varnosti gredo v Dvorano Tabor. "Naredili smo tisto, kar je potrebno. Žal je slabo vreme, zato bomo tukaj počakali, da čim prej mine nevarnost in gremo domov," je še dodala Golobova.

Onesposabljanje bombe

Strokovnjaki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so opoldan sicer že začeli z deaktivacijo prve od dveh nedavno najdenih letalskih bomb iz druge svetovne vojne.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.