STA | 2. 3. 2022, 23:23

''Evropa je (ZDAJ) vstopila v novo dobo ... Plačati moramo ceno miru, svobode in demokracije''

Profimedia

Evropa je z rusko invazijo v Ukrajino vstopila v "novo obdobje", je v današnjem televizijskem nagovoru narodu dejal francoski predsednik Emmanuel Macron. Zagotovil je, da se bo z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom pogovarjal, dokler bo treba.

"Naša Evropa je že pokazala enotnost in odločnost. Vstopila je v novo dobo," je v televizijskem nagovoru dejal Macron po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Povedal je, da bodo morali evropski voditelji na neformalnem vrhu v Versaillesu, ki ga bo 10. in 11. marca gostilo francosko predsedstvo Svetu EU, odločiti o novem ekonomskem modelu EU, ki ga ta potrebuje zaradi ruske invazije v Ukrajino.

Po prvotnih načrtih bi morali na vrhu razpravljati o "evropskem modelu rasti in investicij za 2030". Evropa pa "mora zdaj sprejeti plačilo cene miru, svobode in demokracije. Mora vlagati več, da bi bila manj odvisna od drugih celin in da bi lahko sama sprejemala odločitve", je povedal Macron. Zavzel se je za več investicij v energetsko neodvisnost in obrambo EU.

Profimedia

Poudaril je še, da bo z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom govoril, dokler bo treba. "Odločil sem se, da ostanem v stiku s predsednikom Putinom, dokler bom lahko, dokler bo treba, da bi ga prepričal, naj se odpove nasilju (...) in preprečil širjenje konflikta," je dejal francoski predsednik.

Macron je že pred rusko invazijo večkrat govoril s Putinom, da bi preprečil konflikt. Dvakrat pa sta se predsednika Rusije in Francije slišala tudi kasneje.

"Nismo v vojni z Rusijo," je danes še dejal Macron. Povedal je, da Francija stoji ob strani vsem Rusom, ki protestirajo proti vojni.

Izpostavil pa je tudi pogum ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, ki je kljub bombardiranju ostal v Kijevu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.