31. 1. 2020, 13:34

Evropejka leta 2020 je postala danska aktivistka Selina Juul

Reader's Digest Press

Evropejka leta 2020 je postala danska aktivistka Selina Juul, ki je ta naziv prejela za svoja prizadevanja proti družbenim in okoljskim posledicam zavržene hrane.

Uredništva evropskih izdaj revije Reader's Digest so za Evropejko leta 2020, ki je s svojimi dosežki največ pripomogla, da živimo v boljšem svetu, izbrala 39-letno Danko Selino Juul, ki je ta naziv prejela za svoja prizadevanja proti družbenim in okoljskim posledicam zavržene hrane. Danska aktivistka je tudi ustanoviteljica gibanja Stop Spild Af Mad (Nehajmo metati hrano stran).

Nagrada je priznanje Selini Juul za njene dosežke pri vodenju uspešnega gibanja, ki si prizadeva odpraviti koncept odpadne hrane v družbi.

“Ljudje trošijo svoj denar in naravne vire. Skoraj milijarda ljudi na našem planetu je lačnih, obenem pa zavržemo toliko hrane, da bi lahko nahranili dve milijardi ljudi,” pravi nagrajenka.

Selina Juul je bila rojena v Sovjetski zvezi. V otroštvu, ko je s starši in starimi starši živela v moskovskem stanovanju, je na lastni koži izkusila pomanjkanje hrane: “Babica, ki je skrbela za gospodinjstvo, se je iz trgovine neredko vrnila praznih rok. Na najrazličnejše načine si je prizadevala, da bi tisto, kar smo imeli v shrambi, trajalo čim dlje in da bi imela vsak dan kaj postaviti na mizo.”

Juulova se je pri trinajstih letih, potem ko so se njeni starši ločili, z mamo preselila v København, kjer jo je presenetilo, kako brezbrižno njeni danski sošolci ravnajo s hrano: malica, ki so jim jo starši zavili za v šolo, je pogosto končala v smeteh, oni pa so šli jest v McDonald's. Med obvezno prakso v pekarni je bila zaprepadena, koliko neprodanega kruha so vsak večer zavrgli.

Med študijem grafičnega oblikovanja in pozneje, ko je ustanovila podjetje za oblikovanje, je za nekaj časa pozabila na skrbi v zvezi s hrano, dokler ni videla Neprijetne resnice, dokumentarca o podnebnih spremembah nekdanjega ameriškega podpredsednika Ala Gora. Misel, ki ji je spremenila življenje, jo je prešinila na počitnicah na Hrvaškem leta 2008: Zakaj se nihče ne ukvarja z odpadno hrano, ko pa pridelava, predelava in transport hrane prispevajo kar tretjino izpustov CO2 na svetu?

Juulova, kot je razbrati iz članka v februarski reviji Reader's Digest, odtlej vodi uspešno gibanje; po podatkih Danskega sveta za kmetijstvo in prehrano je v petletnem obdobju s številnimi kampanjami pomagala zmanjšati količino odpadne hrane na Danskem kar za 25 odstotkov. Selina Juul sodeluje z Organizacijo Združenih narodov in EU, ima govore in predavanja ter pridobiva podporo po vsej Evropi. Nedavno je govorila na konferenci o odpadni hrani v Vatikanu, v sodelovanju z dansko princeso Marie je izšla njena knjiga Mad Med Respekt (Spoštujmo hrano).

Anders Jensen, direktor marketinga in nabave podjetja REMA 1000, največje danske verige diskontnih veleblagovnic, je po srečanju z Juulovo ukinil ponudbe 'tri za dva' in druge popuste na količino, ki spodbujajo potrošnjo in s tem metanje hrane v smeti. Takole pravi: “Pred Selino na Danskem nihče ni govoril o odpadni hrani. Trdo je delala in se borila in ljudje so ji postopoma prisluhnili. V bistvu je vse to njena zasluga.”

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.