11. 3. 2021, 15:07 | Vir: STA

Evropska agencija za zdravila odobrila cepivo ameriškega podjetja Johnson & Johnson

Profimedia

Evropska agencija za zdravila (Ema) je izdala pogojno dovoljenje za promet s cepivom ameriškega podjetja Johnson & Johnson za starejše od 18 let. To je že četrto odobreno cepivo proti koronavirusni bolezni v EU, a prvo, pri katerem je za zaščito potreben samo en odmerek. Dokončno zeleno luč bo morala dati še Evropska komisija.
 

"Odbor Eme za človeška zdravila je soglasno ocenil, da so podatki o cepivu trdni in da ustrezajo kriterijem učinkovitosti, varnosti in kakovosti," je agencija zapisala v sporočilu za javnost.

"Z zadnjim pozitivnim mnenjem bodo imele oblasti v EU dodatno možnost za boj proti pandemiji in za zaščito življenj in zdravja svojih državljanov," je povedala izvršna direktorica Eme Emer Cooke. To je prvo cepivo, pri katerem je potreben samo en odmerek, je dodala.

Klinična študija, v kateri je sodelovalo več kot 44.000 ljudi v ZDA, Južni Afriki in Latinski Ameriki, je pokazala, da je cepivo pri preprečevanju covida 67-odstotno učinkovito. Stranski učinki so bili pri udeležencih študije običajno blagi do zmerni in so izginili v nekaj dneh po cepljenju. Najpogostejši so bili bolečina na mestu cepljenja, glavobol, utrujenost, bolečine v mišicah in slabost.

Dokončno zeleno luč za promet s tem cepivom v EU je dala tudi Evropska komisija. "Še več varnih in učinkovitih cepiv prihaja na evropski trg," je tvitnila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

"Ravnokar smo avtorizirali uporabo cepiva Johnson & Johnson v EU. S številom odmerkov, ki smo jih naročili, bi lahko v EU cepili do 200 milijonov ljudi," je dodala.

Evropska komisija je pri ameriškem proizvajalcu naročila 200 milijonov odmerkov. Obstajajo pa skrbi, da podjetje ne bo pravočasno dostavilo obljubljenih odmerkov. Eden od razlogov je možnost ameriške blokade izvoza cepiv proti covidu-19. Podjetje je sicer zagotovilo, da bo začelo dobavljati od aprila. Obenem naj bi bila Evropska komisija v pogovorih z ameriškimi oblastmi glede zagotavljanja dobave.

Cepivo skupine Johnson & Johnson temelji na adenovirusu v kombinaciji z delom novega koronavirusa, ki je prilagojen tako, da se ne more več množiti. Po prejetju cepivo prenese gene novega koronavirusa v človeške celice, ki proizvedejo virusne proteine S. Človeški imunski sistem prepozna te proteine kot tuje in ustvari protitelesa.

Borut Štrukelj z ljubljanske fakultete za farmacijo je že pred odobritvijo cepiva izrazil pričakovanje, da bo zdaj hitro prišlo do njegove distribucije. Tako pričakujejo, da bi bilo to cepivo v Sloveniji v mesecu dni, je dejal.

Pogojno dovoljenje za promet na trgu EU so doslej prejela tri cepiva proti covidu-19 - podjetij Pfizer in BioNTech, Moderne in AstraZenece.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.