14. 5. 2020, 11:38 | Vir: STA

Evropska agencija za zdravila priporoča razširitev uporabe zdravila remdesivir

Profimedia

Odbor za zdravila za uporabo v humani medicini, strokovni organ na Evropski agenciji za zdravila, je priporočil razširitev programa sočutne uporabe zdravila remdesivir, da bi s tem omogočili zdravljenje dodatnih bolnikov s hudim potekom bolezni covid-19. Doslej so zdravilo uporabljali le pri bolnikih, ki so potrebovali mehansko ventilacijo.

Evropska agencija za zdravila je priporočila za sočutno uporabo zdravila remdesivir razširila na zdravljenje hospitaliziranih bolnikov, ki potrebujejo dodatek kisika, neinvazivno ventilacijo, podporno zdravljenje s pripomočki z visokim pretokom kisika ali pa zunajtelesni krvni obtok.

Posodobljena priporočila temeljijo na predhodnih rezultatih študije ameriškega nacionalnega inštituta za alergijske in infekcijske bolezni (NIAID-ACTT), ki nakazujejo na ugoden učinek zdravila remdesivir pri zdravljenju hospitaliziranih bolnikov s hudim potekom covida-19. Evropska agencija za zdravila te podatke trenutno ocenjuje v sklopu sprotnega pregleda zdravila remdesivir, piše v sporočilu za javnost, objavljenem na strani Javne agencije RS za zdravila in medicinske pripomočke.

Posodobljena priporočila, poleg daljšega desetdnevnega, uvajajo tudi petdnevno zdravljenje, ki temelji na predhodnih rezultatih študije. Ta kaže, da se za bolnike, ki ne potrebujejo mehanske ventilacije ali zunajtelesnega krvnega obtoka, potek zdravljenja lahko skrajša z deset na pet dni, ne da bi se s tem zmanjšala učinkovitost zdravljenja.

Bolniki, ki prejemajo petdnevno terapijo, vendar ne kažejo kliničnega izboljšanja, pa bodo še naprej upravičeni do prejemanja zdravila remdesivir za dodatnih pet dni. Možnost krajšega trajanja zdravljenja pomeni tudi, da bo zdravilo morda na voljo večjemu številu bolnikov, saj je povpraševanje po zdravilu remdesivir po vsem svetu zelo veliko.

Zdravilo v EU še ni dovoljeno

Čeprav zdravilo remdesivir še nima dovoljenja za promet v EU, bo s temi priporočili za sočutno uporabo nekaterim bolnikom s hudo obliko covida-19 omogočen dostop do zdravila že v času, ko Evropska agencija za zdravila še ocenjuje podatke o njegovih koristih in tveganjih. Ko bo ocena zaključena, bo agencija pripravila priporočilo o tem, ali naj zdravilo remdesivir pridobi dovoljenje za promet ali ne, je še navedeno v sporočilu.

Zdravilo remdesivir je bilo sicer eno prvih, ki se je začelo poskusno uporabljati za zdravljenje okužbe z novim koronavirusom. Nekaj bolnikov so z remdesivirjem že zdravili tudi v Sloveniji. Je tudi prvo protivirusno zdravilo, za katerega je Evropska agencija za zdravila po izjemno hitrem postopku podala priporočila za uporabo v okviru programov sočutne uporabe, a doslej le za najtežje bolnike.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.