21. 12. 2020, 15:57 | Vir: STA

Evropska agencija za zdravila priporočila izdajo dovoljenja za cepivo Pfizerja in BioNTecha

Profimedia

Evropska agencija za zdravila (Ema) je danes priporočila izdajo dovoljenja za pogojno uporabo cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha proti covidu-19. Cepivo mora za prodajo na evropskem trgu sicer dobiti še zeleno luč Evropske komisije. Predsednica komisije Ursula von der Leyen pričakuje, da se bo to zgodilo še danes.

Cepljenje v EU naj bi se začelo v nedeljo. Cepivo je sicer primerno za starejše od 16 let.

"Gre za odločilen trenutek v naših prizadevanjih za dobavo varnih in učinkovitih cepiv Evropejcem," je ob priporočilu Ema tvitnila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. "Zdaj bomo ukrepali. Odločitev komisije pričakujem do drevi," je dodala.

"Današnja dobra novica je pomemben korak v našem boju proti pandemiji, ki je tolikim povzročila trpljenje," je poudarila izvršna direktorica agencije Ema Emer Cooke. "Ta mejnik smo dosegli po zaslugi predanosti znanstvenikov, zdravnikov, razvijalcev in prostovoljcev na testiranjih, kot tudi po zaslugi številnih strokovnjakov iz držav članic," je dodala, kot so sporočili iz agencije.

Poudarila je še, da ocena agencije pomeni, da lahko agencija evropskim državljanom zagotovi učinkovitost in varnost cepiva ter da cepivo ustreza standardom kakovosti. "A naše delo se tu ne konča. Še naprej bomo zbirali in analizirali podatke o varnosti in učinkovitosti tega cepiva, da bi zaščitili ljudi, ki se bodo v EU cepili," je še dejala izvršna direktorica agencije.

Na novinarski konferenci v Amsterdamu pa je povedala še, da ni dokazov, da cepivo ne bo učinkovito proti novemu sevu novega koronavirusa, ki se hitro širi po Veliki Britaniji in je zelo nalezljiv. Dodala je, da je sicer o novi različici virusa treba zbrati še več podatkov.

Če bo šlo vse po načrtih, bodo države cepivo prejele v soboto. Že dan kasneje se bo v nekaterih državah EU začelo tudi cepljenje proti covidu-19, med drugim v Nemčiji, Avstriji in Španiji. Nekatere pa bodo kampanjo cepljenja začele 28. ali 29. decembra. Slovenija namerava cepljenje pričeti takoj, ko bodo izvedeni postopki priprave cepiva in distribucije na mesta cepljenja.

Iz BioNTecha so sporočili, da so že v nizkem startu za dobavo cepiva. "Pripravljeni smo začeti dostavo prvih odmerkov v EU, takoj ko bomo dobili zeleno luč," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa poudaril soustanovitelj biotehnološkega podjetja Ugur Sahin.

Cepivo Pfizerja in BioNTecha so pred tem odobrili že v več državah po svetu, kot prvi v Veliki Britaniji, ki sta ji med drugim sledili ZDA in Kanada. V vseh teh državah se je cepljenje že začelo.

Evropska komisija je s Pfizerjem in BioNtechom novembra sklenila dogovor o nakupu 200 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19 z možnostjo nabave dodatnih 100 milijonov odmerkov, ko bo cepivo odobreno in preverjeno.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.