17. 4. 2021, 07:33 | Vir: STA

Evropska agencija za zdravila z mnenjem o varnosti cepiva Johnson & Johnson v torek

profimedia

Evropska agencija za zdravila (Ema) bo ugotovitve glede varnosti cepiva proti covidu-19 proizvajalca Johnson & Johnson predstavila v torek. Odbor agencije za varnost zdravil že od minulega tedna preučuje redke primere nenavadnih krvnih strdkov, ki so jih po cepljenju s tem cepivom zaznali pri šestih osebah v ZDA.

Kot je danes sporočila Ema, bo ugotovitve v zvezi s primeri trombemboličnih dogodkov, povezanih s cepivom Johnson & Johnsona, predstavila v torek popoldne prek spleta. Glede na minuli teden objavljeno pojasnilo Eme gre pri zaznanih krvnih strdkih za primere cerebralne venske sinusne tromboze, ki so se v večini primerov pojavili v kombinaciji z nizko ravnijo trombocitov v krvi.

Cepivo je bilo za uporabo v EU odobreno 11. marca, njegova razširjena uporaba v EU pa naj bi se začela prav ta teden. A potem ko so pristojne oblasti v ZDA v torek zaradi primerov strdkov priporočile začasno ustavitev uporabe cepiva, je podjetje začasno ustavilo dobavo svojega cepiva državam Evropske unije.

Ema je sicer takrat sporočila, da med opravljanjem pregleda ostaja na stališču, da dobrobiti cepiva pri preprečevanju covida-19 pretehtajo tveganje stranskih učinkov.

Enako sporočilo je nedavno podala po naknadni preučitvi varnosti cepiva AstraZenece, potem ko je potrdila, da je treba neobičajne krvne strdke v kombinaciji z nizko ravnijo trombocitov opredeliti kot zelo redke stranske učinke cepiva.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.