STA | 1. 4. 2022, 06:41 | Vir: STA

Evropska država, ki jo je koronavirus izredno prizadel, sprošča ukrepe

Profimedia

Pandemija je pri sosedih terjala skoraj 160 tisoč življenj, zdaj pa se razmere izboljšujejo. 

V Italiji so se končale izredne razmere zaradi koronavirusa, ki jih je vlada v Rimu uvedla pred več kot dvema letoma. Z iztekom izrednih razmer, na katerih je temeljilo več vladnih odlokov za boj proti pandemiji, se je v državi sprostilo večino ukrepov.

Italija je ena od zadnjih evropskih držav, ki bo aprila sprostila ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Odpravljen je pogoj, ki zahteva dokaz o prebolelosti ali cepljenju v hotelih, javnem prevozu in trgovinah.

Kaj so odpravili?

Med drugim so tudi v muzejih, na razstavah in v knjižnicah odpravili pogoj prebolelosti ali cepljenja, ki pa bo do 30. aprila še naprej veljal za predstave v kinematografih, gledališčih in na koncertih, kjer bodo obvezne tudi maske tipa FFP2. Nošenje mask ostaja obvezno tudi v drugih zaprtih prostorih in na prostem v gneči.

Prav tako se bodo v prihodnje morale izolirati le okužene osebe. Z iztekom izrednih razmer je nehal delovati tudi vladni strokovni odbor, ki je sicer pripravljal ukrepe za zajezitev pandemije.

Razmere v italijanskih bolnišnicah se postopoma izboljšujejo. Trenutna sedemdnevna incidenca je 784 primerov okužbe na 100.000 prebivalcev, 91 odstotkov italijanskega prebivalstva pa je že prejelo dva odmerka cepiva.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.