8. 10. 2019, 05:00

Evropska komisarka si želi digitalni davek na globalni ravni do leta 2020!

profimedia

Kandidatka za izvršno podpredsednico Evropske komisije za digitalne teme in komisarko za konkurenco Margrethe Vestager je na današnjem zaslišanju v Evropskem parlamentu napovedala konkretne ukrepe na področjih razvoja umetne inteligence in digitalnega davka.

Evropska unija želi pri digitalnem davku doseči globalni dogovor, a če to ne bo uspelo do konca leta 2020, "bomo ukrepali sami", je poudarila pred parlamentarnima odboroma za industrijo, raziskave in energijo ter za zaščito potrošnikov.

Po poročanju spletnega portala Politico je dodala, da občuduje tiste države EU, ki si prizadevajo za digitalni davek na globalni ravni, a so ga pripravljene sprejeti same, če sprejemanje globalnega dogovora traja predolgo. Od evropskih držav je sicer davek na finančne storitve doslej edina sprejela Francija, ki pa je Vestagerjeva ni omenila.

Napovedala je, da bo v prvih sto dneh na položaju podpredsednice za digitalne teme pripravila pravila na področju razvoja umetne inteligence, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

"Potrebujemo pravila, ki bodo zagotovila, da bo umetna inteligenca etična," je poudarila. "Umetna inteligenca, ki jo želite, mora služiti ljudem," je povedala.

Spregovorila je tudi o zbiranju podatkov s strani podjetij. "Zbiranje, shranjevanje in uporabo podatkov s strani podjetij moramo regulirati tako, da bo to koristilo družbi," je poudarila.

Evropo želi "opremiti za digitalno dobo", je še pojasnila Danka, ki že v odhajajoči Evropski komisiji bdi nad resorjem za konkurenco. Povedala je, da je ponosna na svoje delo na tem področju v minulih petih letih, "a je še veliko dela".

Na področju konkurenčnosti želi uveljaviti zakonodajo, "ki bo enakovredno zavezana neodvisnosti in nepristranskosti". O tem se ni mogoče pogajati. Se pa zaveda, da je treba pravila prilagoditi tako, da bodo ustrezala svetu, ki se hitro spreminja.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec