11. 11. 2020, 14:13 | Vir: STA

Evropska komisija potrdila dogovor s Pfizerjem in BioNtechom o nakupu cepiva

Profimedia

Evropska komisija je danes potrdila dogovor s Pfizerjem in BioNtechom o nakupu 200 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19 z možnostjo nabave dodatnih 100 milijonov odmerkov, ko bo cepivo odobreno in preverjeno. Dogovor naj bi članicam EU omogočil nakup cepiva v skladu z njihovimi potrebami.

V Bruslju so dogovor z ameriškim farmacevtskim velikanom in nemškim biotehnološkim podjetjem potrdili, potem ko sta podjetji pred dnevi sporočili, da se je cepivo v tretji fazi kliničnih testiranj, ki še poteka, izkazalo za 90-odstotno učinkovito.

Članice se bodo lahko odločile, koliko cepiva želijo kupiti. Poleg tega bodo lahko cepivo donirale revnejšim državam ali ga preusmerile k drugim evropskim državam.

Gre za četrti dogovor o nakupu cepiva proti covidu-19, ki ga je komisija v imenu držav članic sklenila s farmacevtskimi podjetji. Kot je izjavila predsednica komisije Ursula von der Leyen, je komisija s tem dogovorom oblikovala soliden nabor proizvajalcev cepiv, med katerimi je večina v fazi naprednih testiranj. "Ko bo cepivo odobreno, ga bomo lahko hitro razporedili in se s tem približali trajnostni rešitvi za pandemijo," je poudarila, kot so sporočili v Bruslju.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.