1. 5. 2020, 07:35 | Vir: STA

Evropska komisija pripravlja spletni donatorski maraton za financiranje cepiva

Profimedia

Evropska komisija pripravlja spletni donatorski maraton za financiranje cepiva proti novemu koronavirusu. Zagon kampanje bo v ponedeljek gostila in vodila predsednica Ursula von der Leyen. V začetni fazi želijo zbrati 7,5 milijarde evrov. Cilj je zagotoviti cenovno dostopno cepivo po vsem svetu, pojasnjujejo viri pri EU.

Temeljni namen tega projekta za financiranje razvoja in proizvodnje cepiva ter oskrbe z njim je, da se z mednarodnim sodelovanjem čim bolj zmanjša tveganje zdravstvenega nacionalizma, izpostavljajo v Bruslju.

V začetni fazi nameravajo zbrati 7,5 milijarde evrov, od katerih naj bi šle štiri milijarde za razvoj cepiva, dve milijardi za zdravljenje ter milijarda in pol za testiranje, so pojasnili v Bruslju.

Cepivo je po besedah gostiteljice von der Leynove najboljša možnost, da svet skupaj premaga virus. K sodelovanju vabijo vlade, podjetja, filantrope in znane osebnosti. Pomembno vlogo bo po pričakovanjih igrala fundacija Billa in Melinde Gates.

Na zagonu donatorskega maratona naj bi v ponedeljek med drugimi sodeloval generalni sekretar ZN Antonio Guterres. Pomembno vodilno vlogo v projektu imajo Savdska Arabija, Italija, Francija, Nemčija, Velika Britanija in Norveška.

Sodelovanje ZDA je za zdaj pod vprašajem. Viri pri EU poročajo o "dobrih pogovorih z Belo hišo", ki jo pozivajo k sodelovanju ZDA, saj da je ameriško sodelovanje ključno za uspeh globalnih prizadevanj.

V Bruslju izpostavljajo, da je to šele začetek dolge poti in da bodo v ponedeljek zgolj zagnali proces, ki bo zagotovil nadaljnje donacije. Pomembno vprašanje pri tem bo, kako zagotoviti pravično razdeljevanje cepiva.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.