14. 4. 2021, 10:21 | Vir: STA

Evropska mreža univerz, katere del je tudi Univerza v Mariboru poskuša skupaj doseči razdaljo 11.000 kilometrov

Profimedia

Evropska mreža univerz, katere del je tudi Univerza v Mariboru, organizira med 9. aprilom in 9. majem športni dogodek Europe Day Athenathon. Z dogodkom želijo spodbuditi študente, zaposlene in ostale zainteresirane, da s športnimi aktivnostmi, ki ne povzročajo ogljičnega odtisa, skupaj v enem mesecu dosežejo razdaljo 11.000 kilometrov.

Ta številka namreč predstavlja razdaljo med vsemi sedmimi lokacijami univerzitetne zveze, imenovane Evropska univerza Athena.

Vrhunec dogodka bo 9. maja, na dan Evrope, ko bo tudi objavljen skupen rezultat akcije. Hkrati bodo objavili zbirko fotografij z vseh lokacij sodelujočih, so sporočili z mariborske univerze.

Sodelovanje v akciji poteka na dva načina

Vsak udeleženec objavi opravljeno razdaljo na svojem Twitter, Facebook ali Instagram profilu, v objavo pa doda še uradna ključnika akcije #move4athena ali #athenathon in sliko svoje aplikacije za sledenje v dokaz. Druga možnost pa je včlanitev v Strava Club: Europe Day Athenathon v aplikaciji za sledenje Strava.

Ker je pobuda del globalne vizije zelene in podnebju prijazne Evrope, bodo v skupnem rezultatu upoštevali le tiste aktivnosti, ki ne povzročajo ogljičnega odtisa. To so tek, hoja, plavanje, kolesarjenje, pohodništvo, vodno kolesarjenje, rolkanje, tek na tekalni stezi, kolesarjenje v prostoru, veslanje, vožnja s kanuji, smučanje, tek na smučeh, drsanje, plezanje v gorah, hoja po stopnicah in podobno. Vsak lahko sodeluje večkrat in se akciji pridruži kjerkoli, v Evropi ali izven nje.

"V teh nenavadnih in vsem nam novih časih se moramo še bolj povezati, podpirati študente, zaposlene in vse člane univerzitetnih skupnosti, ostati pozitivni in zdravi. Pojdimo naprej in bodimo aktivni skupaj," so izpostavili na mariborski univerzi.

Pobuda, imenovana Evropska univerza Athena, je projekt Evropske unije na področju visokega šolstva in raziskovanja z namenom povečanja internacionalizacije, učinkovitosti in inkluzivnosti evropskih univerz. Koordinator projekta je Politehnični inštitut v Portu na Portugalskem, vanj pa so poleg Univerze v Mariboru povezane še Univerza v Orleansu iz Francije, Univerza v Siegnu iz Nemčije, Helenistična mediteranska univerza iz Grčije, Univerza Niccolò Cusano iz Italije in Gediminas tehniška univerza Vilna iz Litve.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.