27. 11. 2020, 10:49

Evropska noč raziskovalcev 2020 z virtualnimi dogodki na temo raziskovanj in inovacij

Evropska noč raziskovalcev

Evropska noč raziskovalcev je vseevropski projekt v okviru programa za raziskovanje in tehnološki razvoj – Obzorje 2020, kjer se v enem dnevu zvrstijo številni dogodki na temo raziskovanja in inovacij.

Projekt Evropska noč raziskovalcev Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani s podnaslovom Humanistika, to si ti! vključuje v svoje dogodke tudi 11 drugih fakultet in akademij Univerze v Ljubljani in je letos organiziran že tretje leto zapored.

Čeprav bo glavnina dogajanja potekala v petek, 27. novembra 2020, se že od maja odvija vrsta tako imenovanih preddogodkov, ki ozaveščajo o dejavnostih in ciljih projekta ter obiskovalkam in obiskovalcem nudijo številne in raznovrstne ter poučne in zabavne vsebine.

V času, ko se človeštvo sooča z obsežnimi kulturnimi in družbenimi izzivi, postajajo raziskave na področju družboslovnih in humanističnih ved vedno pomembnejše, saj prispevajo k razvoju znanosti in družbe in se komplementarno povezujejo z vsemi drugimi znanstvenimi disciplinami. Ni sicer moč prezreti, da danes tudi v znanosti vse bolj prevladujejo težnje po
neposredni uporabnosti in ekonomski upravičenosti raziskovalnih rezultatov – in pogosto se ustvarja vtis, da družboslovno, zlasti pa humanistično raziskovanje tem pričakovanjem ne more v zadostni meri slediti. A velja poudariti, da nobena družba in nobena znanost ne more obstati brez temeljne zmožnosti premišljanja o tistih, ki jo (so)ustvarjajo, brez razumevanja človeka,
medčloveških odnosov in družbene dinamike, ki se iz njih poraja, brez znanja o jeziku, ki nas vzpostavlja kot misleča bitja, torej brez – humanistike in družboslovja.

Vsako leto se projekt osredotoča na določeno tematiko, ki se kot rdeča nit vleče skozi celoten glavni dogodek in vse njegove aktivnosti.

Glavna tema letošnje Evropske noči raziskovalcev – Humanistika, to si ti! je izražena s sloganom Vede o ljudeh, vede za ljudi.

Projektne dejavnosti se osredotočajo na humanistične, družbene, filozofske, kulturne, biološke in tehnološke vidike človeškega življenja in raziskovalnih področij, ki ga raziskujejo, pri čemer pozorno spremljajo družbene razsežnosti znanstvenih dosežkov.

Ker letos obeležujemo tudi sto let od prvega podeljenega doktorata na Univerzi v Ljubljani, ki ga je prejela znanstvenica dr. Ana Mayer Kansky in s tem utrla pot slovenskim ženskam vznanosti, je ena od spremljajočih tem projekta tudi Ženske v znanosti.

V sklopu kampanje ozaveščanja je bilo tej temi posvečenih kar nekaj raznolikih dogodkov, med njimi bi še posebej izpostavili spletne okrogle mize Univerza prihodnosti: EU akademsko okolje, pogled uravnoteženosti spolov in vključevanja ranljivih skupin, Prve docentke Univerze v Ljubljani, Dr. Anka Mayer, njene predhodnice in naslednice (1911–1931) ter znanstveni simpozij Fenomen Chanel. Posnetke teh dogodkov, kot tudi nekaterih preostalih projektnih aktivnosti, si lahko ogledate na spletni strani preddogodki.

Z namenom splošni javnosti približati poklic raziskovalk in raziskovalcev projekt ponuja široko in pestro paleto dejavnosti, kot so delavnice, predstavitve, predavanja, okrogle mize, razstave, video eksperimenti, filmi, pogovori in razstave, projektne aktivnosti pa nagovarjajo tudi raziskovalce in raziskovalke same ter jim nudijo podporo v obliki poučnih predstavitev in delavnic s področja raziskovalnega dela. Evropska noč raziskovalcev se praviloma dogaja na velikih javnih površinah, v središčih mest in na številnih lokacijah, a zaradi epidemioloških razmer projekti Evropske noči raziskovalcev letos večinoma potekajo preko spleta, kar velja tudi za projekt Humanistika, to si ti!, ki je svoje dejavnosti v celoti prenesel v spletno okolje.

Tako se bodo obiskovalci lahko sprehodili mimo virtualnih stojnic Znanstvenega bazarja, kjer se predstavljajo vse pri projektu sodelujoče članice Univerze v Ljubljani, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in druge sodelujoče raziskovalne in izobraževalne ustanove, in se seznanili z njihovim delom in dejavnostmi. Znanstveni bazar vključuje tudi poučen in zabaven EU kotiček, kjer so združene vse informacije o Evropski uniji, ki projekt sofinancira, obogatili pa ga bodo tudi različni pogovori z raziskovalkami in raziskovalci. Poleg predstavitev v sklopu Znanstvenega bazarja bo na voljo tudi pester program z več kot 50 različnimi dogodki in aktivnostmi, ki se bodo odvijale skozi cel dan in bodo namenjene različnim skupinam.

Letošnji program si lahko ogledate na spletni strani aktivnosti projektnim aktivnostim pa se lahko pridružite tudi na družbenem omrežju Facebook.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.