1. 10. 2021, 06:00 | Vir: STA

Evropska unija bo podaljšala mehanizem za nadzor izvoza cepiv

Nebojša Tejić/STA

Evropska unija bo mehanizem za nadzor izvoza cepiv proti covidu-19 podaljšala za nadaljnje tri mesece in ga bo nato nadomestila s t. i. mehanizmom spremljanja, je sporočila Evropska komisija. Bruselj je ukrep v začetku leta uvedel zaradi težav z dobavo cepiv, njegovo podaljšanje pa je povezano z negotovostjo spričo novih različic virusa.
 

Kot so navedli pri komisiji, bodo mehanizem podaljšali do 31. decembra, ker negotovosti ostajajo, zlasti s pojavom novih različic novega koronavirusa. 1. januarja pa nameravajo uvesti "mehanizem spremljanja, ki bo zagotovil pravočasne podatke o izvozu cepiva, specifične za podjetja", je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Evropska komisija je konec januarja v odziv na težave z dobavo cepiv proti covidu-19 vzpostavila mehanizem za zagotavljanje preglednosti pri izvozu cepiv. V skladu z mehanizmom morajo proizvajalci cepiv, proizvedenih v EU, pred izvozom iz povezave pridobiti ustrezno dovoljenje.

Mehanizem v določenih primerih omogoča prepoved izvoza cepiva, če podjetje ne izpolnjuje pogodbenih obveznosti do EU. Ukrep je bil vmes večkrat podaljšan, zadnje podaljšanje pa se izteče danes, še navaja AFP.

Bruselj je mehanizem uvedel na začetku uvajanja cepljenja v EU, ki se je sprva odvijalo počasi zaradi velikega pomanjkanja odmerkov cepiva, ki ga je obljubilo britansko-švedsko podjetje AstraZeneca.

V Bruslju so bili namreč jezni, ker je podjetje v Veliko Britanijo, kjer ima AstraZeneca sedež, dobavljalo razmeroma veliko količino cepiva, čeprav so bili nekateri odmerki proizvedeni v Evropski uniji.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.