12. 5. 2020, 19:19 | Vir: STA

Evropske države sprejemajo različne ukrepe glede potovanj

Profimedia

Potem ko je Velika Britanija pred dnevi napovedala karanteno za vse potnike, ki bodo prišli v državo, so začele tudi druge države po Evropi razmišljati, kako bi posodobili ukrepe za zajezitev koronavirusa, ki urejajo potovanja. Medtem ko Španija za prišleke uvaja karanteno, naj bi Nemčija in Francija razmišljali o odpravi nadzora na svoji meji.

Španija

V Španiji bodo morali vsi, ki bodo v državo prispeli iz tujine od petka v obvezno 14-dnevno karanteno v okviru prizadevanj za zajezitev širjenja novega koronavirusa, je sporočila španska vlada. Ukrep bo veljal do izteka izrednih razmer 24. maja ali še kasneje v primeru, da bodo izredne razmere zaradi pandemije covida-19 podaljšali.

Nemčija in Francija

Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron pa medtem razmišljata o omilitvi ukrepov, ki omejujejo gibanje. Dogovorila naj bi se namreč, da bosta omilila nadzor na francosko-nemški meji. Voditelja stremita k rešitvi, ki bi veljala v enaki meri za nemške in francoske državljane ali še bolje tudi za druge državljane.

Srbija

Tudi Srbija razmišlja o delnem odprtju mej. Srbski krizni štab je danes odločil, da bodo v državo lahko vstopili le tisti tuji državljani, ki bodo imeli največ 72 ur star negativen test na koronavirus. Vladi pa je priporočil, da 1. junija odpre meje za državljane Severne Makedonije, Albanije, Bosne in Hercegovine ter Črne gore.

Hrvaška

Hrvaška se medtem pripravlja na turistično sezono. Potem ko so odprli meje za tuje lastnike nepremičnin in plovil ter poslovneže, sedaj že pripravljajo turistično infrastrukturo. Hoteli, zasebni apartmaji, kampi in marine na Hrvaškem so namreč dobili priporočila epidemiologov za obratovanje v času epidemije novega koronavirusa. Strokovnjaki med drugim predlagajo vzdrževanje razdalje 1,5 metra, spodbujanje spletnih storitev in razkuževanje predmetov v hotelskih sobah.

Rusija

Razmere glede izbruha koronavirusa pa se ponekod še vedno zaostrujejo. Rusija se je zavihtela na drugo mesto po številu okuženih. V zadnjem dnevu so potrdili 10.899 novih primerov okužbe, skupno 232.243. Okužen je tudi govorec Kremlja Dmitrij Peskov. Kljub nadaljnjemu širjenju okužb so po državi danes začeli previdno rahljati ukrepe. Končalo se je tudi obdobje dela prostih dni, ki je v okviru ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa veljalo od 30. marca.

ZDA

Tudi ZDA nadaljujejo rahljanje ukrepov, med drugim nameravajo zagnati avtomobilsko industrijo. Vlada ameriškega predsednika Donalda Trumpa je sicer v ponedeljek, dva meseca po izbruhu pandemije koronavirusa v ZDA, zveznim državam priporočila, naj v naslednjih dveh tednih testirajo vse zaposlene in oskrbovance v 15.000 domovih za ostarele. V ZDA je za covidom-19 umrlo že več kot 81.000 ljudi.

Anglija

Tudi na Otoku raste število mrtvih. Glede na nove številke je v Veliki Britaniji po okužbi z novim koronavirusom umrlo več kot 40.000 ljudi. Pri novem štetju so upoštevali tudi podatke statističnega urada ONS, ki je do 1. maja naštel za okoli devet tisoč več smrti kot ministrstvo za zdravje. Skoraj četrtino vseh smrti so potrdili v domovih za starejše.

Sicer pa predstavlja koronavirus veliko breme za zdravstvene delavce, ki so v prvi bojni liniji in so tudi med bolj ogroženimi, da se okužijo. Ob današnjem mednarodnem dnevu medicinskih sester, ki so ga pred leti razglasili v spomin na legendarno angleško medicinsko sestro Florence Nightingale, so v Italiji tako objavili, da se je v boju proti novemu koronavirusu v državi doslej okužilo 12.000 medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov. Umrlo jih je 38.

Vse bolj pa je vidno, da bo posledice koronavirusa še dolgo čutilo gospodarstvo. Pandemija novega koronavirusa je znižala cene industrijskih proizvodov pri kitajskih proizvajalcih. Indeks cen industrijskih proizvodov pri proizvajalcih (PPI) se je aprila na letni ravni znižal za 3,1 odstotka, na mesečni pa za 1,3 odstotka, je sporočil kitajski statistični urad. Mesečni padec je največji po svetovni finančni krizi leta 2008.

Francoska gospodarska aktivnost pa se je po podatkih centralne banke aprila znižala za 27 odstotkov glede na napovedi pred izbruhom novega koronavirusa. Je pa rezultat nekoliko boljši kot v drugi polovici marca, ko so omejitveni ukrepi začeli veljati. Takrat je bila gospodarska aktivnost nižja za 32 odstotkov.

Brussels Airlines

Največji belgijski letalski prevoznik Brussels Airlines bo medtem odpustil tisoč zaposlenih, kar predstavlja četrtino njegove delovne sile. Posledice pandemije novega koronavirusa občuti tudi največja evropska zavarovalnica, nemška Allianz. Čisti dobiček se je v prvem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem lani znižal za 29 odstotkov na 1,4 milijarde evrov.

WHO

Na strokovnem področju pa je generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus razveselil z novico, da je na svetu trenutno v razvoju več kot 100 potencialnih cepiv proti novemu koronavirusu. Od tega pa jih je sedem ali osem vrhunskih, katerih delo je pospešeno.

Ministri EU za zdravje so medtem na videokonferenčnem zasedanju pozvali k zagotovitvi cenovno in pravočasno dostopnih zdravil po vsej uniji. Slovenija k sreči ni izkusila pomanjkanja bistvenih zdravil, za razliko od nekaterih drugih držav, na primer Italije, je izpostavila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant.

Pripravila: Sara Erjavec Tekavec

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec