29. 4. 2021, 12:09 | Vir: STA

Evropski parlament odobril začetek pogajanj o covidnem potrdilu

Thierry Monasse/STA

Evropski parlament je na plenarnem zasedanju potrdil svoja pogajalska izhodišča in sprejel stališče o začetku pogajanj s Svetom EU o uvedbi digitalnega zelenega potrdila, ki bo dokazovalo, da se je oseba cepila proti covidu-19, da ima negativen izid testa ali da je prebolela covid-19. Potrdilo bo med pandemijo covida-19 olajšalo gibanje v EU.

Člani parlamenta so na sredinem glasovanju na zasedanju v Bruslju dali zeleno luč svojim pogajalskim izhodiščem na podlagi predloga Evropske komisije o uvedbi digitalnega zelenega potrdila s 540 glasovi za, 119 proti in 31 vzdržanimi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Evropska komisija je sredi marca predlagala zakonodajo za uvedbo omenjenega covidnega potrdila, ki naj bi začela veljati z junijem in bi poleti državljanom EU znova omogočila svobodo gibanja znotraj EU. Sredi aprila so države članice Portugalski kot predsedujoči Svetu EU dale mandat, da se s parlamentom pogaja o implementaciji predloga.

Evropski parlament je tudi podprl stališče v predlogu komisije, da bi to potrdilo dobili tudi državljani EU, ki bivajo v tretjih državah, s 540 glasovi za, 80 proti ter 70 vzdržanimi.

Evropski poslanci so izpostavili, da bi morale države članice EU "zagotoviti univerzalno, dostopno, pravočasno in brezplačno testiranje" na okužbo z novim koronavirusom, da bi se izognile diskriminaciji tistih, ki niso cepljeni, in iz ekonomskih razlogov, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Prav tako države članice osebam s covidnim potrdilom ne smejo odrediti karantene in testiranja, ko to ni nujno

Po njihovi oceni ta potrdila tudi ne bi smela služiti kot potna listina, niti ne smejo biti predpogoj za uveljavljanje pravice do prostega gibanja.

Poslanci tudi menijo, da bi moralo biti ime potrdila "potrdilo EU o covidu-19" in ne digitalno zeleno potrdilo, kot je predlaga komisija, da bi se izognili temu, da bi postalo "potni list o cepivu". Menijo tudi, da bi moralo veljati 12 mesecev in ne dlje.

Parlament in komisija pa se strinjata, da bo priznano cepljenje s tistimi cepivi, ki jih je za uporabo v EU odobrila Evropska agencija za zdravila - trenutno so to cepiva Pfizerja in BioNTecha, Moderne, AstraZenece ter Johnson & Johnsona. Države članice pa se bodo lahko same odločile, ali bodo sprejele tudi potrdila o cepljenju, izdana v drugih državah članicah za cepiva, ki jih je Svetovna zdravstvena organizacija uvrstila na seznam cepiv za izredno uporabo, so sporočili iz parlamenta.

Poslanci so tudi poudarili, da se osebnih podatkov iz potrdil ne sme shranjevati v državah članicah, kamor oseba potuje, na ravni EU pa da ne bo vzpostavljena centralna podatkovna zbirka. Seznam subjektov, ki bodo obdelovali in prejemali podatke, bo javen, tako da bodo lahko državljani uveljavljali svoje pravice do varstva podatkov v skladu s splošno uredbo o varstvu podatkov.

Poslanci so tudi poudarili, da je treba cepiva proti covidu-19 proizvajati v velikem obsegu

In da morajo biti cenovno dostopna in porazdeljena po vsem svetu. Prav tako so zaskrbljeni zaradi resnih težav, ki jih povzročajo podjetja, ki ne upoštevajo dogovorjenih količin in rokov dobave.

Sedaj ko je Evropski parlament sprejel svoja pogajalska izhodišča, se lahko začnejo medinstitucionalna pogajanja, t. i. trialog med parlamentom, komisijo in Svetom EU. Evropski parlament se je sicer že marca strinjal, da bodo vprašanje obravnavali po hitrem postopku, kar bo omogočilo pospešitev pogovorov. Portugalsko predsedstvo želi doseči dogovor s parlamentom v maju, tako da bi potrdila začela veljati v juniju.

Predsednica komisije Ursula von der Leyen je danes na Twitterju sprejem stališča parlamenta o potrdilu izpostavila kot "ključen korak do svobodnega in varnega potovanja to poletje". "Sedaj se pogajanja s portugalskim predsedstvom lahko začnejo," je dodala ter zagotovila, da bo komisija pomagala pri njihovem hitrem končanju.

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je sprejem izhodišč v parlamentu označil za korak, s katerim je EU bliže cilju, da omogoči Evropejcem to poletje varno potovanje z minimalnimi omejitvami. V izjavi za portugalsko tiskovno agencijo Lusa je izrazil prepričanje, da če bodo nadaljevali z dobrim napredkom, da "lahko rešimo poletje, zagotovimo, da se bodo lahko ljubljeni in družine ponovno združili in podjetja lažje poslovala. Poudaril je, da mora biti potrdilo učinkovito, vsem dostopno ter v skladu s temeljnimi pravicami, poroča AFP.

Komisija predlaga, da bi bilo brezplačno potrdilo v digitalni ali papirnati obliki ter da bo imelo svojo kodo QR, ki bo omogočala njegovo branje in preverjanje po vsej EU. Informacije bi bile napisane v jeziku države izdajateljice in v angleščini. Države članice pa bodo odločile o njegovi uporabi oziroma o tem ali bodo za imetnike potrdila odpravile omejitve gibanja, kot so dodatni testi na okužbo in karantena.

Turizem in potovanja sicer prispevajo okoli 10 odstotkov bruto domačega proizvoda EU, še navaja AFP.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord