3. 11. 2020, 08:15 | Vir: STA

Evropskih državam, ki za mesec dni ustavljajo javno življenje, sta se pridružili Avstrija in Grčija

Shutterstock

Evropskim državam, ki zaostrujejo ukrepe za zajezitev novega koronavirusa, se danes pridružujeta še Avstrija in Grčija. V Avstriji, ki jo je v ponedeljek pretresel teroristični napad, bo po novem med 20. in 6. uro v veljavi policijska ura, zapirajo restavracije in hotele. Za podobne ukrepe na najhuje prizadetih območjih se je odločila tudi Grčija.

V Avstriji, kjer so v ponedeljek poročali o 4135 novih okužbah v zadnjem dnevu, so danes za štiri tedne zaprli kulturne ustanove, pa tudi hotele in restavracije. Možna bosta sicer osebni prevzem ali dostava. Omejili so zasebna druženja, po novem je dovoljeno druženje največ šestih oseb iz dveh gospodinjstev. Prepovedane so tudi poroke in druga podobna praznovanja. Spodbuja se delo od doma.

Učenci nižjih razredov bodo še naprej obiskovali šolo, starejši in študenti pa bodo imeli najmanj štiri mesece šolanje na daljavo. Odprti ostajajo tudi frizerji in kozmetični saloni, v katerih veljajo poostreni higienski ukrepi. Fitnesi so od danes zaprti.

Avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober je v ponedeljek dopoldne ljudi pozval k doslednemu upoštevanju ukrepov. Epidemiološke razmere v državi so namreč že alarmantne, bolnišnice pa se soočajo s preobremenjenostjo, je opozoril. Če se bo sedanji trend nadaljeval, bo v drugi polovici novembra stanje že kritično, je dejal minister.

Ukrepe za zajezitev virusa zaostruje tudi Grčija

Na najhuje prizadetih območjih, kot so Atene in Solun, so od danes zaprti klubi, restavracije, kavarne, kinematografi, muzeji in telovadnice. Še naprej pa ostajajo odprte trgovine, šole, frizerji in hoteli. Po državi bo veljala tudi policijska ura od polnoči do 5. ure, maske so po novem obvezne v zaprtih prostorih. Ukrepi bodo predvidoma v veljavi mesec dni.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.