4. 10. 2021, 18:53

[Posodobljeno] Facebook, Messenger, Instagram in WhatsApp so nedostopni, milijardne izgube – 5 stvari, ki jih morate vedeti

Profimedia

V času pisanja tega članka so Facebook, Messenger, Whatsapp in Instagram še vedno nedostopni, poskusi nalaganja teh strani pa vrnejo zgolj napako 5xx.

Zadnje novice: milijardne izgube

[Posodobljeno ob 00:49] Delnice Facebooka so zaradi izpada padle za skoraj 5%, kar naj bi podjetje oškodovalo za skoraj 6 milijard dolarjev. Mark Zuckerberg je zato po današnjih dogodkih na Forbosovem indeksu milijarderjev najbogatejših zdrsnil iz 5. na 6. mesto.

Facebook, Instagram, Messenger in Whatsapp so bili nedostopni skoraj 6 ur. Težave naj bi nastale po rekonfiguraciji mreže strežnikov, menda pa naj bi bil v tem času številnim zaposlenim onemogočen vstop v podjetje, saj so kodne kartice, ki jih uporabljajo za odklepanje vrat, delovale v pozavi s prav to mrežo, ki se je sesula.

[Originalna novica]

#1 Težave trajajo že več ur

Po podatkih spletne strani DownDetector, so se ob 16:44 po evropskem času težave začele na vseh štirih straneh, ki so sicer v lasti Facebooka. Po poročilih strokovnjakov je to najdaljši izpad obratovanja platforme Facebook od njenega nastanka.

#2 Napaka 5xx

Napaka 5xx, ki jo ob poskusu dostopa do teh strani vrne strežnik, pomeni, da je težava na strani dejanskih Facebook strežnikov in ne v povezavi do teh strežnikov. Težave so se razširile tudi na platformo za virtualno resničnost Oculus, prav tako v lasti Facebooka, ki pa ni popolnoma nedostopna, ampak le občasno javlja težave pri dostopanju.

#3 Uporabniki drvijo na Twitter

Ker so padla štiri najbolj popularna socialna omrežja, so ljudje začeli drveti na Twitter – deloma v iskanju odgovorov, predvsem pa za izražanje svojih frustracij. Seveda so se že začele pojavljati spletne meme šale.

#4 Na Twitterju so se javili tudi iz Facebooka

Zapisali so: »Vemo, da imajo nekateri ljudje trenutno težave z dostopanjem do naših aplikacij in produktov. Delamo na tem, da bi stvari čim prej vrnili v normalno stanje in se opravičujemo za nevšečnosti.«

#5 Težave v luči drugih težav

Facebook se trenutno otepa še ene velike težave, saj je bila tik pred nastopom teh tehničnih težav Antigone Davis iz podjetja Facebook gostja na televizijski mreži CNBC, kjer je branila politiko Facebooka in odgovarjala na očitke nekaterih študij, ki pravijo, da je Instagram škodljiv za najstnike.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.