STA/Uredništvo | 3. 2. 2024, 20:30

Tanja Fajon v Bruslju ponovila stališče glede slovenske pomoči Gazi

Profimedia

Zunanja ministrica je sodelovala na srečanju zunanjih ministrov EU.

Srečanje, na katerem so razpravljali o odnosih EU z Afriko in Turčijo ter o nadaljnji pomoči Ukrajini in humanitarni pomoči Gazi, sta gostila visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell in belgijska zunanja ministrica Hadja Lahbib.

Slovenija še naprej podpira delo agencije UNRWA

"Moje glavno sporočilo danes je, da bo Slovenija nadaljevala s humanitarno pomočjo civilistom v Gazi. Okoli 30 tisoč humanitarnih delavcev Agencije Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA), ki dnevno razdeljujejo hrano Palestincem, ne sme v že tako nevzdržnih razmerah, razdeljevanja pomoči ustaviti. Povedala je še, da je vnovič pozvala k premirju, izpustitvi talcev in uvedbi sankcij zoper nasilne izraelske naseljence na Zahodnem bregu.

"Le premirje bo zagotovilo nemoteno dostavo humanitarne pomoči - gre namreč za grozljivo človeško tragedijo - in omogočilo začetek resnih pogovorov za rešitev dveh držav," je v razpravi dejala slovenska ministrica.

Tesnejše sodelovanje z Afriko

Ministri so se strinjali, da je močno partnerstvo z Afriko ključno za reševanje skupnih izzivov, s katerimi se soočamo na globalni ravni. "EU in afriške države smo izjemno pomembni partnerji ne le zaradi geografske bližine, temveč tudi zaradi skupnih interesov, povezanih z varnostjo in blaginjo naših ljudi. Mir in stabilnost v Afriki, ki se spopada z revščino, podnebnimi spremembami in konflikti ter terorizmom, sta pomembna tudi za Evropo. Zato je tesnejše sodelovanje nujno in Slovenija se tega dobro zaveda, nenazadnje so nam afriške države pri glasovanju o nestalnem članstvu v Varnostnem svetu Združenih narodov izkazale veliko zaupanje" je v razpravi o odnosih med EU in Afriko med drugim poudarila ministrica. 

Tudi o pomoči Ukrajini in dialogu s Turčijo

"Pozdravljam četrtkov dogovor vrha EU o dodelitvi 50 milijard evrov pomoči Ukrajini. Ruska agresija vstopa v tretje leto, zato je ključno nadaljevati s pomočjo državi v okviru Evropskega mirovnega instrumenta kot tudi na področju reform. Slovenija si bo še naprej prizadevala za pridobivanje širše mednarodne podpore za mirovno formulo Zelenskega, tudi v Varnostnem svetu," je povedala Fajonova. 

V popoldanskem delu zasedanja so se ministri osredotočili na odnose med EU in Turčijo. "Turčija je pomembna strateška partnerica EU, še posebej ko gre za gospodarsko in varnostno sodelovanje," je dejala Fajonova. Spomnila je, da tudi sama načrtuje obisk Turčije, in sicer z močno gospodarsko delegacijo. Ministri so bili enotni, da je reden dialog s Turčijo v vedno bolj napetih geopolitičnih razmerah osrednjega pomena. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol