20. 3. 2020, 10:57 | Vir: STA

Fakulteta za šport, OKS in športniki v akcijo 20 počepov na dan

profimedia

Fakulteta za šport skupaj z Olimpijskim komitejem Slovenije (OKS) pod okriljem RTV Slovenija v času pandemije novega koronavirusa vstopa v nacionalno akcijo spodbujanja k športni vadbi doma. Za danes ob 18. uri vas vabijo, da naredite 20 počepov. V akciji sodelujejo številni znani športniki, med njimi Peter Kauzer, Žan Košir, Ilka Štuhec in drugi.

Prepovedi združevanja v času epidemije v Sloveniji so privedle do ustavitve treningov na vseh ravneh športa, zaprtja telovadnic in fitnesov ter prekinitev skupinskih vadb. Pri tem pa nastajajo novi in izvirni načini vadbe na domu, tudi s pomočjo prikaza vaj v živo prek spletnih prenosov.

V času izjemnih razmer zaradi povečanega tveganja za okužbo s covidom-19 je Fakulteta za šport pripravila različne nasvete za ohranjanje zdravja populacije pod sloganom Z gibanjem nad korono.

"Šport je že neštetokrat povezal Slovence in naj bo tako tudi v izrednih razmerah, ki vladajo zaradi novega koronavirusa. Pomembno je, da smo telesno dejavni in s tem skrbimo za svoje zdravje. Vsak začetek je težak, pravijo, ampak naš začetek bo precej enostaven: pozivamo vas, v petek ob 18. uri naredite 20 počepov. Seveda doma: v stanovanju ob odprtem oknu, na balkonu, terasi, domačem dvorišču ..." so zapisali pri MMCju.

Za vaje bo skrbela Fakulteta za šport. Pri akciji bodo sodelovali znani slovenski športniki, najprej kajakaš Kauzer, dobitnik srebrne olimpijske medalje. Ob tem so pobudniki akcije pozvali, da ljudje objavljajo fotografije na družabnih omrežjih s ključnikoma #vadidoma in #trenirajdoma.

Otrokom se priporoča 60 minut vadbe dnevno, da se prepotijo, odraslim vsaj 150 minut na teden. Vsaka minuta šteje in tudi ena minuta je še vedno veliko bolje kot nič.

Kot so izpostavili na NIJZ, naj ljudje izvajajo telesno dejavnost sami ali skupaj s člani svojega gospodinjstva, najbolje v naravi. Staršem so priporočili, naj čas izolacije izkoristijo za družinsko športno dejavnost na prostem. Pri tem pa poudarili, naj pri vseh telesnih dejavnostih upoštevajo splošna priporočila oblasti.

Pri izhodih je pomembno, da se ljudje ne družijo s tistimi zunaj skupnih gospodinjstev. Držijo se predpisane varnostne razdalje do drugih in ostalih priporočil stroke. Tako naj ven ne hodijo tisti, ki imajo simptome okužb dihal, izogibati se je potrebno tudi dejavnostim s povečanim tveganjem za poškodbe.

Splošni nasveti za vadbo so dostopni na spletni strani FŠ - SLOfit in NIJZ, posebej pa so strokovnjaki skupaj s partnerji pripravili tudi SLOfit-nasvete in FB-prispevke z videoposnetki in gradivom za tiste, ki delajo od doma, z namenom, da med delom izvajajo strokovno načrtovan gibalni odmor.

Redna telesna dejavnost je pomembna za krepitev imunskega sistema in obvladovanja stresa ter tesnobe.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.