1. 4. 2020, 18:00 | Vir: STA

FAO, WTO in WHO v luči pandemije svarijo pred globalnim pomanjkanjem hrane

Tamino Petelinšek/STA
FAO, WTO in WHO v luči pandemije svarijo pred globalnim pomanjkanjem hrane (foto: Tamino Petelinšek/STA)

Svetu grozi pomanjkanje hrane, če oblasti ne bodo primerno ukrepale v pandemiji novega koronavirusa, so v skupnem pismu danes opozorili vodje treh globalnih organizacij. Po besedah vodij FAO, WTO in WHO je panično kupovanje hrane že razkrilo krhkost dobaviteljskih verig, saj so trgovske police v številnih državah ostale prazne.

"Negotovost glede dostopnosti hrane je sprožila val omejitev pri izvozu, kar je povzročilo pomanjkanje živil na globalnem trgu," so v skupni izjavi zapisali generalni direktor Organizacije ZN za hrano in kmetijstvo (FAO) Qu Dongyu, generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Adhanom Ghebreyesus in direktor Svetovne trgovinske organizacije (WHO) Roberto Azevedo.

"V času spopadanja s covidom-19 morajo biti vsi napori vloženi v to, da trgovinski tokovi tečejo kar se da normalno, predvsem da se izognemo pomanjkanju hrane," so opozorili. Države so pozvali, naj v luči sprejemanja ukrepov, s katerimi želijo poskrbeti za zdravje ljudi, zagotovijo tudi, da se verige s hrano ne pretrgajo.

Dolgoročne omejitve potovanj lahko zaradi nerazpoložljivosti delovne sile in nezmožnosti, da bi hrano dostavili na tuje trge, povzročijo motnje tudi v kmetijski proizvodnji. "Takšni ukrepi, kot sta oviranje gibanja delavcev kmetijske in živilske industrije ter zastoji na mejah, povzročajo kvarjenje hitreje pokvarljivih izdelkov in povečujejo odpadke hrane," so še opozorili.

Pozvali so tudi k zaščiti zaposlenih v proizvodnji, predelavi in distribuciji hrane.

"V takšnih okoliščinah je mednarodno sodelovanje bolj, ne manj nujno," so poudarili. Kot pismo še povzema francoska tiskovna agencija AFP, je treba zagotoviti, da odziv na covid-19 ne bo nenamerno ustvaril neupravičenega pomanjkanja osnovnih prehranskih izdelkov ter še poglobil lakoto in podhranjenost.

Medtem v Sloveniji
  • Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je tudi zato danes spodbudilo prebivalce Slovenije, ki imajo možnost za obdelavo vrtov, gredic in njiv, naj to v čim večji možni meri izkoristijo. "Vrtnarite! Tudi z zdravimi domačimi pridelki z naših vrtov boste prispevali k premagovanju trenutne krize," so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.