4. 12. 2020, 12:28 | Vir: STA

Ameriška Moderna naj bi v prvem četrtletju leta 2021 zagotovila do 125 milijonov odmerkov cepiva

profimedia

Ameriško farmacevtsko podjetje Moderna je danes sporočilo, da namerava v prvem četrtletju prihodnjega leta zagotoviti od sto milijonov do 125 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19, od katerih bo velika večina namenjena ZDA.

Med 85 milijonov in sto milijonov odmerkov cepiva bodo distribuirali v ZDA, ostalih med 15 do 25 milijonov odmerkov pa drugod po svetu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do konca letošnjega leta pa pričakujejo, da bodo imeli na voljo v ZDA 20 milijonov odmerkov cepiva. Podjetje sicer že mesece dela na svoji ameriški verigi dobave in proizvodnje cepiva v pripravah na odobritev nujne uporabe cepiva, ki jo pričakuje od ameriške zvezne Uprave za hrano in zdravila (FDA).

Za države zunaj ZDA bo proizvodnja cepiva Moderne potekala v Švici.

Ameriški predstavniki so napovedali, da v ZDA načrtujejo distribucijo 40 milijonov odmerkov cepiva do konca letošnjega leta, tudi cepiva, ki ga razvijata ameriški Pfizer in nemški BioNTech, ki sta prav tako zaprosila FDA za dovoljenje za nujno uporabo cepiva. To pomeni, da bi do konca leta lahko v ZDA cepili 20 milijonov ljudi, saj sta na osebo potrebna dva odmerka.

Svetovalni odbor FDA bo cepivo Moderne obravnaval 17. decembra. Kmalu zatem bi lahko cepivo dobilo zeleno luč za nujno uporabo, navaja AFP.

Cepivo Pfizerja in BioNTecha pa bo odbor obravnaval 10. decembra. To cepivo je kot prva država na svetu za splošno uporabo v sredo odobrila Velika Britanija.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.