9. 10. 2020, 10:16 | Vir: STA

FBI aretiral 13 članov desne milice, ki so načrtovali ugrabitev demokratske guvernerke Michigana

Xinhua/STA

FBI je v četrtek aretiral 13 ljudi, med njimi devet članov desne milice, ki so načrtovali ugrabitev demokratske guvernerke Michigana Gretchen Whitmer, napad na državni kongres in drugo nasilje.
 

Whitmerjeva vodi eno od ključnih držav ZDA za izid letošnjih predsedniških volitev in predsednik ZDA Donald Trump jo je doslej večkrat zmerjal ter kritiziral zaradi ukrepov za zajezitev pandemije novega koronavirusa.

Zaradi teh ukrepov so skupine oboroženih protestnikov aprila prišle tudi že pred državni kongres ter v samo zgradbo in uprizorile vožnje s poltovornjaki po ulicah prestolnice Lansing. Trump jih je takrat vzpodbujal na Twitterju in jih pozival, naj osvobodijo Michigan.

FBI poroča, da so udeleženci zarote nameravali zbrati 200 ljudi za napad na državni kongres v Lansingu, kjer bi zajeli talce. Kasneje so ta načrt opustili in se osredotočili na novega - ugrabitev guvernerke.
Guvernerka ostro kritizirala Trumpa

Whitmerjeva je na novinarski konferenci ostro kritizirala Trumpa, da daje potuho ekstremističnim skupinam, kot so bolni in zavrženi možakarji, ki so jo hoteli napasti. Opozorila je, da nazadnje na soočenju s predsedniškim kandidatom demokratov Josephom Bidnom ni hotel obsoditi belih supremacistov in podobnih desničarskih skrajnežev.

"Ko se naši voditelji srečujejo z domačimi teroristi, jih vzpodbujajo in se z njimi družijo, potem jim dajejo legitimnost in so sokrivi," je dejala. Tiskovna predstavnica Bele hiše Kayleigh McEnany pa je vrnila, da guvernerka vnaša delitve, in zatrdila, da je Trump obsodil vse oblike sovraštva.

Trump je potem tvitnil, da je guvernerka opravila grozno delo, ko je med pandemijo zaprla državo za vse, razen za čolnarske aktivnosti svojega moža, in jo pozval, naj odpre državo in cerkve.

"Namesto da bi se mi zahvalila, ker je moje pravosodno ministrstvo onemogočilo nevaren naklep proti guvernerki Michigana, me je imenovala za belega supremacista. Medtem pa Biden in demokrati zavračajo obsodbo antife, anarhistov, razgrajačev in drhali, ki požigajo mesta pod vodstvom demokratov. Ne prenašam nobenega ekstremnega nasilja. Branim vse Američane, tudi tiste, ki mi nasprotujejo in me napadajo," je med drugim tvital Trump.

Nevarni domači desničarski teroristi
FBI sicer že nekaj let opozarja na nevarnost domačih desničarskih terorističnih skupin, ki jih opredeljuje kot bolj nevarne od levičarskih, med drugim ker so veliko bolj razširjene, organizirane in oborožene.

Skrajneže v Michiganu je FBI zasledil na Facebooku v začetku letošnjega leta in jim pridružil informatorja, ki je zbiral informacije, dokler jih ni bilo dovolj za aretacije in obtožnice. Po ugrabitvi so nameravali uprizoriti sodni proces proti Whitmerjevi še pred volitvami 3. novembra.

Šesterici obtoženih grozi dosmrtni zapor, če jim bodo na sodišču uspeli dokazati, da so se res pripravljali na ugrabitev guvernerke. Načrt je bil tak, da nastavijo bombe, da preusmerijo pozornost policije in potem v miru ugrabijo guvernerko v njenem počitniškem domu.

Volkodlaki čuvaji s Facebooka

Pravosodni minister Dana Nessel je objavil posebne obtožnice še proti sedmim članom skrajne skupine Wolverine Watchmen zaradi poskusa ugrabitve in vzpodbujanja nasilja.

Ti "volkodlaki čuvaji" so od novembra 2019 na Facebooku novačili nove člane in se urili z orožjem za vstajo proti vladi v prihajajoči državljanski vojni. Omenjena skupina je načrtovala napade tudi na policiste.

Razne agresivne desne milice so začele v ZDA rasti kot gobe po dežju, potem ko je bil izvoljen prvi temnopolti predsednik ZDA Barack Obama.

Politično niso bili kaj zelo aktivni, saj niso imeli nobenega kandidata, ki bi jih podpiral, saj so jih odločno zavračali tudi republikanci. Vse dokler ni prišel Trump, ki ga demokrati obtožujejo uporabljanja tako imenovane "pasje piščalke" za desne skrajneže. To pomeni, da jim ne izreče jasne podpore, ampak pošlje signale, da jim je jasno, kam pes taco moli.

Po nasilju v Charlottesvillu leta 2017 med protestniki in neonacisti je Trump na primer dejal, da so dobri ljudje na obeh straneh, na soočenju z Bidnom pa je eni od skrajnih skupin Ponosni fantje namesto obsodbe poslal sporočilo, naj bodo pripravljeni.

Od Trumpove izvolitve se je sovraštvo teh skupin preusmerilo z zvezne vlade v Washingtonu na demokratske vlade zveznih držav.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.