3. 12. 2019, 07:40

Femmes Sans Frontières z razpravo in najavo kampanje za ženske in dekleta

Femmes Sans Frontières Foundation

Ob mednarodnem mesecu boja proti nasilju nas ženskami se je na pobudo veleposlaništva republike Španije v Sloveniji in v imenu mednarodne mreže žensk Femmes Sans Frontières – Ženske brez meja, zgodila prva javna razprava »STOP! nasilju, ženske in dekleta«. Gre za uvod v javno kampanjo, ki se bo odvijala v prihajajočem letu, s katero želijo pobudnice opozoriti na aktulnost in akutnost vseprisotne problematike.

Tako v lokalnem okolju, kot povsod po svetu, je statistika nasilja nad ženskami nedopustna: vsaka druga je vsaj enkrat v življenju žrtev nasilja; več kot 95 odstotkov povzročiteljev nasilja je storilcev, moških nad ženskami; zlorabljena ženska potrebuje v povprečju sedem let, da spregovori;

  • več kot 35 odstotkov je t.i. grdih ločitev, kjer so žrtve tudi otroci; na vsakem koraku je navkljub napredni zakonski podlagi prisoten neuspeh ob varovanju žrtev in pregonu storilcev;
  • delež neprijavljenjega nasilja je višji od uradih podatkov, zato ga je teže preganjati in v izrazito patriarhalnem okolju je toleranca do nasilja še višja.

Razpravljalci – Nuša Maček, odvetnica za družinsko parvo, dr. Veronika Podgoršek, psihoterapevtka, vodja projekta “STOP! nasilju, ženske in dekleta” pri Fundaciji FSF, Martin Remon Miranzo, odpravnik poslov španskega veleposlaništva, dr. Kornelija Marzel, sekretarka sveta varuha človekovih pravic RS in dr. Jerca Legan Cvikl, predsednica Fundacije FSF – so razkrivali pravne in institucionalne vidike nasilja, spregovorili o različnih vrstah: nasilju v družini, nadlegovanju na delovnem mestu, medvrstniškem in internetnem nasilju ter celo nasilju nad sabo, osvetlili vlogo varuha človekovih pravic, predstavili primerjavo s Španijo in pogovor opremili s konkretnimi primeri iz prakse.

In kot je povzela nekdanja varuhinja čovekovih pravic, svetovalka Predsednika Republike Slovenije in strokovna mentorica pri projektu, Vlasta Nussdorfer: »Zakonske podlage je v primerjavi s preteklostjo dovolj, saj papir marsikaj prenese, a žal je v praksi še ogromno za postoriti. Vsi vpleteni, od centrov za socialno delo, policije in sodstva, do posameznic, ki so žrtve ali potencialno ogrožene, in njihovih svojcev, prijateljev, sosedov, morajo tesno sodelovati za dolgoročno zmanjševanje nasilja vseh vrst nad sleherno posameznico ali posameznikom.«

Zdi se, da je javnega razpravljanja in opozarjanja na sodobne oblike nasilja, predvsem nad ženskami in dekleti, dovolj, a stanje v družbi kaže, da nikoli zares.

Pot do družbe brez najrazličnejših oblik nasilja nad vsemi ranljivimi posamezniki in skupinami, tudi moškimi in fanti, je še dolga, zato moramo ves čas o tem razmišljati in delovati. Ekipa strokovnjakinj pod okriljem Fundacije FSF – Ženske brez meja – bo zato v naslednjem letu razvijala model za prepoznavanje, zmanjševanje in preprečevanje nasilja. V javnosti se bodo izpostavile posameznice, ki bodo spregovorile o svojih bridkih izkušnjah. S pilotskim projektom in javno kampanjo »STOP! nasilju, ženske in dekleta«, bodo delovale v Sloveniji, nadalje na Zahodnem Balkanu in od tam naprej.

»Nasilje ni konflikt, zato zanj ni opravičila. Nasilje ni posledica vedenja žrtev, zanj so odgovorni povzročitelji. In njim moramo znati reči STOP!« so ob prvi razpravi zaključile pobudnice akcije proti nasilju, predstavnice gibanja Ženske brez meja.

  

Femmes Sans Frontières Foundation

Fundacija Femmes Sans Frontières je ustanovljena z namenom opolnomočenja in polnega vključevanja žensk, spodbujanja k intenzivnejšemu izobraževanju, doseganju njihove ekonomske neodvisnosti in splošne družbene osamosvojitve, h končnemu cilju večje enakopravnosti žensk na vseh področjih družbenega in zasebnega življenja doma in po svetu.

V okviru fundacije z razvojnimi in strateškimi programi ter metodologijami, prilagojenimi družbenemu okolju, tesno sodeluje z nacionalnimi, regionalnimi in mednarodnimi ženskimi organizacijami in združenji, ki spodbujajo enake možnosti.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.