21. 3. 2022, 14:54

Več tisoč všečkov za njeno poezijo! Spoznajte mlado pesnico iz Pomurja, ki navdušuje splet

Mladi pesnici je uspelo prodati že 1.000 izvodov zbirke, kar je v slovenskem literarnem prostoru svojevrsten fenomen.

Profimedia

"Ni lepšega, kot dobiti sporočilo, da se je nekdo ob branju tvoje pesmi zjokal," pravi mlada pomurska pesnica in fotografinja. Zakaj so njeni verzi tako posebni?

21. marca obeležujemo svetovni dan poezije. O vlogi poezije v današnjem času, ali se od pisanja poezije sploh da živeti, pa tudi kaj za pesniško ustvarjanje pomenijo nove platforme, kot so družbena omrežja, smo se pogovarjali z mlado pomursko pesnico in fotografinjo Saro Kager.

Sara Kager.

Sara Kager.

Sara Kager

Leta 2020 so njene pesmi na Facebooku začele dosegati visoko branost, v samozaložbi je izdala pesniški prvenec Indigo.

Kot opaža Sara, "so se ljudje bolj začeli zanimati in odzivati na poezijo kot na primer pred petimi leti," zato sklepa, da še vedno "potrebujejo pisano besedo in se k njej še zmerja zatekajo". To je tudi tisto, kar po njenem največ šteje.

Sama se je pesniško zbirko odločila izdati predvsem zato, ker je bil odziv javnosti na njene pesmi že pred izdajo odličen. Poudarja, da "ni lepšega, kot dobiti sporočilo, da se je nekdo ob branju tvoje pesmi zjokal."

Svoje bralce označuje kot največje krivce, da njena pesniška zbirka sploh obstaja. Kot kažejo njene izkušnje, so družbena omrežja v današnjih časih lahko za širjenje poezije ključnega pomena. "Vendar moraš vseeno biti unikaten, saj te v nasprotnem primeru bralci v poplavi informacij hitro pozabijo ali pa sploh ne vidijo," poudarja.

Odločitev za izdajo Indiga se je v splošnem izkazala za precej plodno, Sari je uspelo doslej prodati že 1000 izvodov zbirke, kar je v slovenskem literarnem prostoru svojevrsten fenomen. Knjiga je bila do sedaj že dvakrat ponatisnjena, vsakič je izšla v 300 izvodih, še dodatnih 100 izvodov pa je bilo natisnjenih izvenserijsko, za namene Osnovne šole Kajetana Koviča v Radencih, ki je Sarino pesniško zbirko ob koncu šolanja med drugim podarila svojim odličnjakom.

Pesnica trenutno sodeluje tudi z Osnovno šolo Maksa Durjave iz Maribora, kjer učenci od 6. do 9. razreda skupaj z učitelji in starši berejo njeno pesniško zbirko, povabili pa so jo tudi na bralno urico, kjer bodo med druženjem z avtorico debatirali o prebranih pesmih.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol