4. 12. 2016, 12:29 | Vir: STA

Fidelu Castru na Kubi ne bodo postavljali spomenikov! To je bila njegova želja!

profimedia

Več deset tisoč ljudi se je zbralo v Santiagu de Cuba na žalni slovesnosti za pokojnim predsednikom in voditeljem kubanske revolucije Fidelom Castrom.

Raul Castro, sedanji kubanski predsednik in brat Fidela Castra, je v nagovoru zbranim na veliki poslovilni slovesnosti v soboto zvečer obljubil spoštovanje načel in ciljev revolucije, ki jo je vodil njegov brat, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Kljub bolečini v teh dneh smo ponosni, ker bodo otroci Kube sledili Fidelovim idejam," je dejal. "Pokazal nam je, da lahko z odločenostjo, da bomo na Kubi zgradili socializem, premagamo vse ovire," je dodal.

Napovedal je tudi, da bo Kuba spoštovala Fidelovo željo, da mu po smrti ne bi postavljali spomenikov ali po njem poimenovali ulic ali zgradb. "Vodja revolucije je odločno nasprotoval kakršnemu koli čaščenju kulta osebnosti," je poudaril.

Množica pa je na slovesnosti vzklikala: "Naj živi Fidel" in "Jaz sem Fidel".

Naj spomnimo ...

Fidela Castra, ki je umrl 25. novembra v starosti 90 let, bodo danes, 4. decembra, na pokopališču v Santiagu de Cuba na manjši zasebni slovesnosti položili k zadnjemu počitku.

S pogrebom se bo končalo devetdnevno žalovanje za pokojnikom, med katerim je žara z njegovimi posmrtnimi ostanki prepotovala 900 kilometrov dolgo pot, po kateri je leta 1959 šla kubanska revolucija.

Pogreba komunistične ikone se bodo udeležili številni voditelji, med njimi predvsem kubanski levičarski zavezniki v Latinski Ameriki, to so predsedniki Venezuele, Nikaragve, Bolivije in Ekvadorja - Nicolas Maduro, Daniel Ortega, Evo Morales in Rafael Correa. Pričakujejo tudi druge voditelje iz regije, pa tudi nekdanjega španskega kralja Juana Carlosa.

ZDA, ki so pod Castrovim bratom Raulom začele normalizirati odnose s Kubo, na pogreb ne bodo poslale uradne delegacije, bosta pa navzoča veleposlanik Jeffrey DeLaurentis in svetovalec za nacionalno varnost Ben Rhodes. Pogreba se po napovedih ne bo udeležil ruski predsednik Vladimir Putin.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord