13. 1. 2020, 13:03 | Vir: STA

Filipinski ognjenik Taal začel bruhati lavo

profimedia

Filipinski ognjenik Taal, ki se je prebudil v nedeljo, je danes začel bruhati lavo. Strokovnjaki opozarjajo, da bi lahko prišlo do nevarne eksplozivne erupcije, ki bi prizadela več sto tisoč ljudi.

Izbruh ognjenika, ki leži 66 kilometrov južno od prestolnice Manila, je zahteval prvo smrtno žrtev. V prometni nesreči, ki ji je botrovala skoraj nična vidljivost zaradi vulkanskega pepela, je življenje izgubila ena oseba. Trije sopotniki v tovornjaku so bili poškodovani.

311 metrov visoki ognjenik v provinci Batangas se je prebudil v nedeljo, ko je začel bruhati pepel in paro, oblak dima je dosegel višino 15 kilometrov.

Z najbolj ogroženega območja so evakuirali 45.000 prebivalcev, oblasti pa ocenjujejo, da bi moralo domove zapustiti najmanj 200.000 ljudi, če bi se razmere poslabšale.

Filipinski vulkanološki in seizmološki inštitut je danes zvišal opozorilo ob izbruhu na četrto stopnjo, ki je druga najvišja. To pomeni, da je nevarna eksplozivna erupcija možna v prihodnjih urah ali dneh.

Inštitut je ponoči zabeležil najmanj 75 potresov, povezanih z izbruhom, ki so imeli različne magnitude.

Pepel in padajoče kamenje sta zasula vasi in mesta v okolici ognjenika. Pepel se je spremenil v brozgo, saj je ponoči deževalo.

Mednarodno letališče v Manili danes znova obratuje. Ponoči je bilo zaprto, odpovedanih je bilo skoraj 200 mednarodnih in notranjih letov. Letališke steze in ploščadi je ponoči prekrilo približno dva centimetra pepela.

V Manili, Batangasu in 11 drugih provincah so danes zaprti javni uradi in šole, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zadnji večji izbruh Taala, ki je eden najdejavnejših ognjenikov na Filipinih, so zabeležili leta 1977. Najbolj smrtonosen izbruh je bil leta 1911, ko je v treh dneh umrlo več kot 1300 ljudi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.