1. 3. 2022, 13:29 | Vir: STA

Slovensko Sberbank bo najverjetneje kupila NLB (navajajo spletne Finance)

Bor Slana/STA

Slovensko Sberbank iz skupine Sberbank Europe v ruskem lastništvu, ki je v nedeljo zaradi sankcij proti Rusiji prekinila poslovanje, bo najverjetneje kupila NLB. Po tem scenariju bi delnice v noči na sredo prenesli na NLB, komitenti pa bi v sredo zjutraj znova lahko dostopali do bančnih storitev, neuradne informacije navajajo spletne Finance.

NLB bi zagotavljala likvidnost Sberbanke, s tem pa ne bo potrebe po sprožitvi jamstvene sheme. Uradna odločitev bo predvidoma znana pozno popoldne, dodaja spletni časnik.

Komitenti slovenske Sberbank od ponedeljka zjutraj ne morejo dostopati do bančnih storitev, njihovi dvigi in plačila so do srede zjutraj omejeni na 400 evrov dnevno. Poslovalnice banke so od ponedeljka zaprte.

Banka Slovenije skupaj z Evropsko centralno banko (ECB) medtem išče ustrezen način reševanja banke, ki bo zagotovil nemoteno poslovanje za vse komitente banke. Podrobnejša pojasnila bo Banka Slovenije po napovedih podala danes.

Po nedeljski odločitvi ECB in Enotnega odbora za reševanje, da bančna skupina Sberbank Europe prekine poslovanje, se išče hitra rešitev za vse banke iz skupine, ki so še v Srbiji, Bosni in Hercegovini, na Hrvaškem in Madžarskem.

Rešitev za Sberbank Srbija je že znana. Tam jo je danes kupila srbska AIK banka, ki se je prek lastništva Gorenjske banke potegovala tudi za nakup slovenske Sberbank.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ