13. 11. 2019, 05:56 | Vir: STA

Financial Times s prvo odgovorno urednico v svoji 130-letni zgodovini

profimedia
Financial Times s prvo odgovorno urednico v svoji 130-letni zgodovini (foto: profimedia)

Urednikovanje britanskega časnika Financial Times (FT) bo januarja prevzela prva ženska v njegovi več kot 130-letni zgodovini. Na mesto odgovorne urednice so danes imenovali dolgoletno novinarko in urednico časnika Roulo Khalaf, so sporočili iz časnika.

Khalafova je ob tem na Twitterju zapisala, da je ob imenovanju za prihodnjo odgovorno urednico FT vznemirjena. "Kakšen privilegij, da bom nasledila Lionela Barberja," je dodala.

Barber je britanski finančni časnik vodil 14 let, Khalafova pa ga bo nasledila januarja. Od leta 2016 je bila njegova namestnica, pred tem pa urednica zunanjepolitičnega uredništva. Pri FT je v Libanonu rojena novinarka začela delati leta 1995 kot dopisnica s severa Afrike, kasneje je poročala tudi z Bližnjega vzhoda. Med drugim je poročala o arabski pomladi, ki se je začela leta 2011.

Predsednik japonske medijske skupine Nikkei, ki ima FT v lasti od leta 2015, Tsuneo Kita je povedal, da je navdušen, da je Khalafova pristala na imenovanje. Izrazil je prepričanje, da bo nadaljevala misijo FT, ki je "zagotavljati kvalitetno novinarstvo brez strahu in ustrežljivosti", navajajo tuje tiskovne agencije.

Prestižni britanski časnik, ki izhaja že 131 let, ima več kot milijon naročnikov, od tega 75 odstotkov na spletu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.