9. 3. 2022, 12:28

Finančni analitiki napovedujejo: Rusijo že kmalu čaka črn scenarij

profimedia

Obstaja verjetnost, da se bo ruska ekonomija do 15. aprila sesula.

Da gre Ruska federacija po poti Venezuele, kjer zaradi propadlega gospodarstva večina prebivalcev živi v veliki revščini, so prepričani analitiki pri ameriški banki Morgan Stanley. Menijo namreč, da obstajajo le minimalne možnosti, da bi bila Rusija zmožna še odplačevati svoje dolgove do drugih držav.

Geografsko največja država na svetu je zapadla v resne gospodarske težave, ko je sprožila vojno proti Ukrajini, zaradi česar so jo doletele številne mednarodne gospodarske sankcije. Iz države se tako umikajo tuja podjetja, omejuje se izvoz ruskih energentov, sankcionirane so ruske banke.

Simon Weaver, podpredsednik banke Morgan Stanley, meni, da je bankrot do 15. aprila najverjetnejši scenarij, saj bo takrat potekel rok, do katerega mora Rusija poplačati obveznice v ameriških dolarjih. Prodajna vrednost obveznic je namreč padla za kar 71 odstotkov, kar pomeni, da se obveznica v višini vrednosti enega dolarja trenutno prodaja za 29 centov.

Pri Morgan Stanleyu napovedujejo, da bo šlo vse skupaj najbrž še na slabše in bo na koncu prodajana vrednost ruske obveznice komaj nekaj centov na en ameriški dolar. Tudi, če se bo ruska invazija na Ukrajino kmalu končala, pa se bo gospodarska kriza v Ruski federaciji vlekla še leta.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord