21. 1. 2020, 08:07 | Vir: STA

Finančni ministri EU o zelenem dogovoru in digitalnem davku

profimedia

Finančni ministri EU bodo danes v Bruslju prvič razpravljali o naložbenem načrtu za socialno pravično uresničitev cilja podnebne nevtralnosti do leta 2050, ki naj bi v prihodnjem desetletju spodbudil za 1000 milijard evrov zelenih naložb. Preučili bodo tudi stanje v procesu iskanja dogovora o digitalnem davku na mednarodni ravni.

Glede na vročo razpravo v minulem tednu na nižji ravni ni mogoče izključiti vroče prve razprave ministrov o zelenem dogovoru, saj je ta tesno povezan s pogajanji o večletnem proračunu za obdobje 2021-2027, ki močno deli članice.

Razpravo o digitalnem davku je zahteval Luksemburg. Ministri bodo preučili stanje v reformi digitalnega obdavčevanja, ki poteka v okviru Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), a po neuradnih napovedih ni pričakovati nič novega.

EU doslej ni uspela doseči soglasja o davku na digitalne storitve. Zaradi razhajanj so se članice marca lani odločile, da bodo počakale na rešitev, ki se pripravlja v okviru OECD in se pričakuje do konca leta.

Ministri naj bi govorili tudi o procesu izbire enotnega evropskega kandidata za položaj predsednika Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD). Sedaj je predsednik Britanec indijskega rodu Suma Chakrabarti, ki se mu maja letos konča drugi štiriletni mandat.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.