9. 12. 2019, 19:44 | Vir: STA

Finska ima novo premierko, ključna mesta pa so tudi sicer zasedle ženske

profimedia

Nova finska premierka, socialdemokratka Sanna Marin, ki bo po napovedih v finskem parlamentu prisegla v torek, bo s 34 leti trenutno najmlajša predsednica vlade na svetu, poročajo tuje tiskovne agencije. Poleg tega bodo na skoraj vseh ključnih položajih v finski vladi poslej ženske.

Stranka centra, druga največja vladajoča stranka, je danes odločila, da bo 32-letna vodja stranke in dosedanja ministrica za gospodarstvo Katri Kulmuni v novi vladi vodila finančno ministrstvo. Resor bo zamenjala s strankarskim kolegom Miko Lintiläjem.

Finsko vladajočo koalicijo poleg socialdemokratov in stranke centra sestavljajo še Zeleni, Levica in Švedska ljudska stranka, ki je stranka švedske manjšine. Vse koalicijske partnerke razen socialdemokratov vodijo ženske. 32-letna vodja Levice Li Andersson je ministrica za izobraževanje, dve leti starejša predsednica Zelenih Maria Ohisalo je na čelu notranjega ministrstva. Anna-Maja Henriksson, 55-letna vodja Švedske ljudske stranke, je ministrica za pravosodje.

Marinova, ki je zdaj namestnica predsednika socialdemokratov, bo vodenje stranke od dosedanjega premierja Anttija Rinneja predvidoma prevzela junija prihodnje leto.

Finski socialdemokrati so Marinovo za kandidatko za premierko izbrali v nedeljo zvečer, potem ko je zaradi spora z najpomembnejšimi koalicijskimi partnerji prejšnji teden odstopil premier Antti Rinne. zanjo je glasovalo 32 članov stranke, za njenega tekmeca, 37-letnega vodjo poslanske skupine Anttija Lindtmana pa 29. Če jo bo potrdil parlament, bo 34-letna sedanja ministrica za promet prevzela vodenje finske vladajoče koalicije.

Na Finskem pod novo premierko ni pričakovati večjih sprememb politike, saj se je koalicija o programu dogovorila ob začetku mandata. A Marinova je še dala vedeti, da ne bo vse po starem. "Čaka nas veliko dela za ponovno pridobitev zaupanja," je dejala novinarjem.

Na vprašanja o svoji starosti pa je odvrnila, da nikoli ni razmišljala o svoji starosti ali spolu.

"Razmišljam o razlogih za vstop v politiko in stvari, zaradi katerih smo dobili zaupanje volivcev," je dejala po poročanju britanskega BBC.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.