12. 1. 2019, 10:58 | Vir: STA

Florida posmrtno pomilostila po krivem obsojene temnopolte Američane

profimedia

Republikanski guverner ameriške zvezne države Floride Ron DeSantis je v petek posmrtno pomilostil štiri temnopolte moške, ki so jih leta 1949 po krivem obsodili zaradi posilstva bele ženske. S tem so oprali enega večjih madežev v rasistični zgodovini južnjaške države.

Tedaj 17-letna Norma Padgett je še vedno živa in je na zaslišanju DeSantisovega kabineta glede pomilostitve vztrajala, da so jo obsojeni moški skupaj z možem oropali, njo pa potegnili iz avtomobila s pištolo ob glavi in jo potem posilili. Sorodniki obsojenih, ki so že pokojni, pa so to odločno zavrnili kot ponavljanje laži.

Ženski na invalidskem vozičku in njenim otrokom so zabrusili v obraz, da so vsi po vrsti lažnivci, vendar je Padgettova vztrajala pri svojem. Guverner in člani odbora za pomilostitve so nato soglasno odločili, da ženska laže in da obsojenci zločina niso izvršili.

DeSantisov predhodnik Rick Scott, ki je sedaj zvezni senator, primera krivične obsodbe ni hotel nikoli obravnavati. Rasni zločin je odmeval po vsem svetu, Sovjetska zveza pa ga je izkoristila za propagandno vojno proti ZDA.

Leta 1949 je Padgettova v okrožju Lake prijavila posilstvo. Policija je aretirala tri temnopolte in jih v priporu brutalno pretepala, četrti Ernest Thomas pa je uspel pobegniti. Za njim se je pognalo okoli 1000 ogorčenih belcev, ki so ga ubili z okoli 400 streli, ko so ga našli spečega pod drevesom.

Belci so nato organizirali drhal, ki je šla skozi temnopolte predele naselij, streljala na vse strani in zažigala hiše. Charles Greenlee, Walter Irvin in Samuel Shepherd so bili na sodišču ekspresno spoznani za krive ne glede na dejstvo, da je zdravniški pregled najstnice pokazal, da sploh ni bila posiljena.

Tega dokaza na sodišču niso niti predstavili, bela porota jih je spoznala za krive, sodnik je Irvina in Shepherda obsodil na smrt, Greenleeja pa na dosmrtni zapor.

Vrhovno sodišče ZDA je leta 1951 odredilo novo sojenje, vendar je tik pred začetkom novega sodnega procesa šerif okrožja Lake Willis McCall ustrelil in ranil Irvina ter ubil Shepherda. Umor je utemeljil z lažjo, da sta skušala pobegniti.

Irvin je čudežno preživel poskus umora, čeprav ga beli vozniki reševalnega vozila niso hoteli peljati v bolnišnico zaradi barve kože.

Na novem sodnem procesu je pričal tudi agent FBI, ki je pod prisego zagotovil, da so bili vsi dokazi o posilstvu ponarejeni. Bela porota je Irvina ponovno spoznala za krivega. Obtožnice proti šerifu ni vložil nihče, niti proti tožilcem, ki so sodelovali pri laži.

Irvina so leta 1968 pogojno izpustili iz zapora, vendar so ga leto dni kasneje našli ubitega v avtomobilu, za kar ni nihče odgovarjal.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.