Nika Vajnhandl | 28. 3. 2022, 22:01 | Vir: STA

Obsežen požar nad Potočami se je še razširil: bodo evakuirali prebivalce?

Bobo

Požar na pobočju Potoške gore po več urah od izbruha gasi več kot 200 gasilcev. Kdaj ga bodo uspeli pogasiti?

V okolici Preddvora proti izletniški točki Baba nad krajem Potoče je danes okoli 16. ure izbruhnil večji požar v naravi, smo poročali.

Obsežnejši požar na pobočju Potoške gore gasi več kot 200 gasilcev.

Bobo

Gori več kot 500 hektarjev

Kot je povedal poveljnik Gasilsko reševalne službe Kranj in vodja intervencije Andraž Šifrer, gre res za velik požar. "Po prvih ocenah, ki smo jih uspeli narediti s pomočjo dveh helikopterjev, ki pomagata pri gašenju, gre zaenkrat za okoli 500 hektarov naravnega okolja s travnikom in gozdom," je pojasnil.

Najprej so se aktivirali preddvorski prostovoljni in kranjski poklicni gasilci. "Ko smo videli, da gre za res obsežen požar, smo takoj aktivirali dodatne sile, tako da je na terenu preko 230 gasilcev iz 40 prostovoljnih gasilskih društev," je dejal Šifrer.

Gre za društva na širšem območju spodnje Gorenjske od Radovljice, prek Tržiča in Naklega do Kranja, Šenčurja, Jezerskega in Cerkelj. Gasita tudi dva helikopterja Slovenske vojske, pomoč pri pregledu terena pa je danes nudil še policijski helikopter.

Bobo

Požara še niso uspeli omejiti

Kot so sporočili s Policijske uprave Kranj, na območju še vedno gori. Požar še ni omejen in je trenutno še vedno nad naseljem Potoče. Na tem območju je tudi nekaj počitniških objektov in nekatere izmed njih je ogenj že zajel, nekaterim pa se približuje. Vendar Šifrer upa, da jim bo požar uspelo zamejiti.

Pripravljena prenočišča za prebivalce v primeru evakuacije

Jasno je že, da bo škoda velika, podatkov, da bi bil kdo poškodovan, pa ni. Prav tako zaenkrat ni potrebna evakuacija prebivalcev naselja Potoče. Aktivirali pa so štab preddvorske civilne zaščite, ki je že pripravil prenočišča za prebivalce v primeru evakuacije.

Zaradi varnosti so izdali opozorila, naj se ljudje ne gibljejo na pobočju priljubljene izletniške točke sv. Jakoba nad Preddvorom. Cesta Preddvor-sv. Jakob je zaradi požara tudi zaprta. "Ljudi pozivam, da se tega območja do nadaljnjega, dokler požar ne bo pogašen, izogibajo," je dejal Šifrer.

Gasili bodo do torka

Ker gre za velik požar, je težko oceniti, koliko časa bo intervencija trajala. Šifrer računa, da se bo gašenje verjetno zavleklo tudi v torek. "Dokler bo na območju potekala intervencija, je dostop prepovedan," so poudarili tudi policisti, ki varujejo dostope, in dodali, naj domačini zapirajo okna in se ne zadržujejo zunaj.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel