Borut Omerzel | 10. 4. 2020, 11:25

Nove besede v času koronavirusa (in jezikovne dileme, ki so z njimi povezane)

profimedia

V času pandemije se intelektualno delo več kot očitno ni ustavilo. Raziskovalke in raziskovalcev Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU vse od izbruha koronavirusne bolezni podrobno spremljajo besede, ki so nastale ob pojavu koronavirusa ali v času epidemije pridobile nove pomene; v Jezikovni svetovalnici pa poskušajo razreševati s tem povezane jezikovne dileme. Pripravili so poseben razdelek portala Fran, ki so ga poimenovali Fran, različica covid-19.

Na enem mestu so zbrali vse nasvete iz svetovalnic (splošne jezikovne in terminološke) ter slovarske sestavke iz različnih slovarjev, povezane z epidemijo bolezni covid-19 in novim koronavirusom.

To bo nedvomno prišlo prav pišočim z vseh področij, kadar se bodo znašli v zadregi, kako kaj poimenovati, kje je velika ali mala začetnica in kako se kaj sklanja. Koronavirusno besedišče v teh časih pač uporabljamo prav vsi.

Mesto (in razlago) v Sprotnem slovarju slovenskega jezika (ki je neke vrste čakalnica za eSSKJ, kot so v ZRCalniku že razložili) so si tako med drugimi zaslužile naslednje besede: asimptomatičen, govorec, helikopterski denar, izolacija, koronabedak, koronačas, koronaobveznica, omejevanje socialnih stikov, predihavanje, prekuževati, samoosamitev.

Za radovedneže so pripravili še pregled zgodovine in etimologije besedja, povezanega z epidemijami in boleznimi, ter izraze, povezane z nalezljivimi obolenji, iz slovenskih narečij.

Zaslonski posnetek ZRCalnika

Vir: ZRCalnik

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.