6. 2. 2022, 23:00 | Vir: STA

Francija bo v neokrnjenem zalivu blizu Marseilla testno omejila število turistov

profimedia

V enem najbolj neokrnjenih zalivov blizu Marseilla bodo začeli testno omejevati število dnevnih obiskovalcev, so sporočile francoske oblasti. Število dnevnih obiskovalcev želijo zmanjšati s 1500 na največ 300, saj številni poletni obiskovalci močno povečujejo tveganje za tamkajšnjo erozijo, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Visoki klifi in safirno modra barva morja sta glavni atrakciji za številne turiste na plaži Sugiton v nacionalnem parku Calanques, zlasti ker so številna druga območja gozdnatega rezervata zaradi požarne ogroženosti pogosto zaprta, je poročala AFP.

V glavnem delu sezone plažo povprečno dnevno obišče 1500 ljudi, kar po poročanju AFP predstavlja veliko okoljsko grožnjo za kraj, ki leži zgolj nekaj minut izven drugega največjega francoskega mesta. Zadnja leta so ljudje namreč močno poškodovali pobočje do plaže, saj hodijo izven označene poti, ki naj bi poskrbela, da bi bilo rastlinstvo čim manj prizadeto. Kot pravijo v parku, obstaja resno tveganje za erozijo.

Zdaj bodo število dnevnih obiskovalcev omejili na med 200 in 300. V ta namen bo v začetku spomladi testno zaživela spletna stran, kjer bo mogoče opraviti brezplačno rezervacijo, medtem ko bo omejitev obiskovalcev v veljavi vsaj med 15. julijem in 15. avgustom.

Na vhodu proti plaži bodo pristojni preverjali dovolilnice, opravljali pa bodo tudi nadzor nad plažo.

Že zdaj je v zalivu prepovedano plutje nepooblaščenih čolnov, na vhodu v park so zmanjšali število parkirnih mest, pristojni pa so na družbenih omrežjih začeli objavljati tudi fotografije močno oblegane plaže, da bi ljudi odvrnili od obiska, je še dodala AFP.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord