19. 9. 2020, 06:33 | Vir: STA

Francija, Italija in Španija se soočajo s porastom okužb

profimedia

Drugi val okužb z novim koranovirusom kaže zobe po vsej Evropi, največji porast okuženih pa beležijo v Franciji, Italiji in Španiji. 

Francija 

V Franciji so v zadnjih 24 urah zabeležili 13.215 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je največ, odkar so začeli v državi izvajati množično testiranje na virus. Umrlo je še 123 bolnikov s covidom-19, je sporočil francoski inštitut za javno zdravje.

V četrtek zvečer so francoske oblasti poročale o 10.593 novih primerih okužbe v zadnjem dnevu, kar je bil prav tako rekord, in 50 smrtnih žrtvah covida-19.

Od četrtka zvečer se je število bolnikov s covidom-19 v francoskih bolnišnicah povečalo za 403. V zadnjem tednu so skupaj v bolnišnicah sprejeli 3626 bolnikov s to boleznijo, od tega jih je 571 na intenzivni negi, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Medtem pa ostaja stabilen delež pozitivnih testov na novi koronavirus, znaša 5,4 odstotka.

Skupno so doslej v državi, ki ima 67 milijonov prebivalcev, potrdili 428.696 okužb s koronavirusom. Zabeležili so 31.249 smrti zaradi covida-19.

Italija 

V Italiji so v zadnjem dnevu potrdili več kot 1900 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je največ od začetka maja, je sporočilo italijansko ministrstvo za zdravje. Umrlo je 10 bolnikov s covidom-19.

V naši zahodni sosedi so v zadnjih 24 urah potrdili 1907 okužb z novim koronavirusom. To je največ po 1. maju, ko so poročali o 1965 novih primerih, navajajo tuje tiskovne agencije. Od srede do četrtka so medtem zabeležili 1585 novih okužb.

Umrlo je še 10 bolnikov s covidom-19, potem ko so v četrtek zvečer poročali o 13 smrtnih žrtvah v zadnjem dnevu.

Doslej so v Italiji potrdili skoraj 295.000 primerov okužbe, od tega je umrlo 35.668 ljudi. Aktivnih okužb imajo 42.457. V zadnjih šestih tednih okužbe enakomerno naraščajo, navajajo italijanske oblasti.

Španija 

V Španiji je najhuje v madridski regiji, kjer zaradi porasta okužb zaostrujejo ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Za okoli 850.000 prebivalcev regije bo od ponedeljka znova veljala karantena, je sporočila tamkajšnja vlada.

Prebivalci bodo lahko prizadeta območja od ponedeljka zapustili samo, če bodo šli na delo ali k zdravniku ali peljali otroka v šolo. Po območju se bodo lahko prosto gibali, vendar vanj ne bo smel nihče vstopiti. Trgovine, restavracije in bari bodo lahko zasedeni samo polovično, je sporočila madridska regionalna vlada.

Na območjih, večinoma gre za gosto poseljene, revnejše soseske na jugu Madrida, živi 858.000 ljudi. To je 13 odstotkov od 6,6 milijona prebivalcev regije. Ukrepi bodo veljali dva tedna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Moramo sprejeti te ukrepe na določenih območjih," je povedala predsednica regionalne vlade Isabel Diaz Ayuso. Če tega ne storijo, tvegajo, da bo treba ukrepe razširiti na celoten Madrid. "Imamo čas, da se temu izognemo," je dejala.

Določene ukrepe bodo sicer v ponedeljek zaostrili po celotni regiji. Družilo se bo lahko največ šest ljudi in ne več deset, kar velja trenutno, je povedala predsednica. Največ prenosov okužb beležijo v zasebnih krogih, je pojasnila.

V nekaterih revnejših predelih na jugu regije beležijo več kot 1000 okužb na 100.000 prebivalcev, kar je petkratnik španskega povprečja. V Španiji pa imajo največ okužb na 100.000 prebivalcev v Evropski uniji.

V Madridu so v zadnjem tednu potrdili 20.987 novih okužb s koronavirusom, umrlo je 138 ljudi. V bolnišnicah, ki so vse bolj obremenjene, pa je 2850 bolnikov s covidom-19. Od tega jih je 392 na intenzivni negi.

Strokovnjaki medtem madridski vladi očitajo, da bi se morala zgledovati po drugih regijah, ki so se julija z zaostritvijo ukrepov hitro odzvale na porast okužb. Salvador Macip s katalonske univerze je pri tem omenil Aragonijo in Katalonijo.

V Španiji so sicer spomladi imeli eno najstrožjih karanten. Omejitve gibanja so v celoti odpravili 21. junija, so pa ohranili številne druge ukrepe za zajezitev virusa. V državi so doslej zabeležili več kot 625.000 okužb z novim koronavirusom, umrlo je več kot 30.000 ljudi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.